Predsednica Osnovnog suda u Mitrovici razrešena sa funkcije zbog govora na protestu Srpske liste 1Ljiljana Stevanović; foto: YouTube/Printscreen/Radio Kontakt Plus

Sudski savet Kosova objavio je odluku kojom je razrešio Liljanu Stevanović sa funkcije predsednice Osnovnog suda u Mitrovici, već zapečaćenu ukazom o razrešenju Kancelarije Predsedništva Kosova.

Prema odluci, Stevanović je smenjena zbog govora koji je održala na protestu Srpske liste na trgu Severne Mitrovice, nakon masovnih ostavki Srba u četiri severne opštine – Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica.

„Sudski savet Kosova je 6. decembra 2022. godine prihvatio od predsednika Vrhovnog suda Envera Pecija, zahtev za pokretanje disciplinske istrage za predsednicu Osnovnog suda u Mitrovici Ljiljanu Stevanović, tvrdeći da je učestvovala na protestu političke partije „Srpska lista“ od 6. novembra 2022. godine, održanom u severnom delu Mitrovice. Prema nalazu Nadležnog organa, predmet ove disciplinske istrage Ljiljana Stevanović se na ovom protestu obratila učesnicima nasumičnom rečenicom, a da po njima govor koji je održala ne poklapa se sa dužnošću sudije, čiji je govor bio gotovo u potpunosti politički, sa nepostojećim nalazima i uperen protiv samog pravosudnog sistema Republike Kosovo, u kojem je bila integrisana svojom voljom“, navodi se u odluci.

Prilikom razmatranja predloga za razrešenje, čak je i bivši predsednik Osnovnog suda u Mitrovici imao priliku da čuje i odgovori na činjenice Istražnog veća.

„Sudski savet Kosova je 18. maja 2023. godine održao ročište na kojem su se izjasnili predsednik istražnog veća sudija Faton Ademi i subjekt istrage gospođa Ljiljana Stevanović. Predsednik istražnog veća na ovom ročištu je naveo da su kao veće uspeli da dokažu činjenice da je organizacija protestnog skupa 6. novembra 2022. godine bila politička, izjave učesnika, uključujući i predmet istrage, bile su političke, izjave su osim što su bile političke, bile su i protiv pravnog poretka, jer je situacija koja je predstavljena u ovoj organizaciji bila situacija van svakog realnog komentara. Na ovom protestnom skupu predstavljena je situacija van svakog realnog konteksta, pa i događaj kojim je vršen pritisak da se napuste institucije Republike Kosovo, za sve one koji nisu napustili posao, uz tvrdnju da su narušena prava kao zajednice, a deklaracija je vrednovala Briselske sporazume i u odnosu na njih se ogleda drugačija situacija od one koja vlada u stvarnosti. Dalje, prema oceni veća, izjava istražnog subjekta na ovom skupu bila je čista politička izjava i sama po sebi je činila razliku u pogledu etničke pripadnosti. Na kraju izjašnjenja, predsednik istražnog veća preporučuje Savetu kao nadležnom organu da, na osnovu nalaza iz ovog izveštaja i dokaza priloženih uz ovaj izveštaj, proceni pravo i izrekne adekvatnu meru kojom bi bili ocenjeni srazmerno evidentiranom prekršaju“.

Čak i u odluci citiran je deo govora bivše predsednice Osnovnog suda u Mitrovici, gde se 6. novembra obratila okupljenima rečima „Narode moj, braćo i sestre, živela Srbija, naša otadžbina, živeo naš predsednik Aleksandar Vučić, očekujemo pomoć od njega, naš predsednik Aleksandar Vučić nikada ne napušta ovu naciju”.

Ranije 2022. godine, Lilljana Stevanović je učestvovala i na drugim političkim skupovima, uključujući i onaj u Beogradu, koji je sazvao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Pored bivšeg predsednika, SSK je razrešio i šefa odeljenja Apelacionog suda u Mitrovici Nikolu Kabašića.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari