Sudski savet Kosova odbija da bude deo radne grupe za proveru pravosuđa 1Foto: Pixabay/succo

Predstavnici Sudskog saveta Kosova (SSK) su odbili da budu deo radne grupe Ministarstva pravde (MP) koja radi na neophodnim ustavnim i zakonskim promenama za proces provere zaposlenih u pravosuđu.

Odlukom ministra pravde Albulene Hadžiju (Haxhiu) od 21. oktobra 2021. godine, određeno je da se imenuje radna grupa za izradu i finalizaciju zakonodavstva o procesu provere u pravosudnom sistemu, u koju su uključeni tužioci i sudije.

Što se tiče procesa provere, prema rečima predsednika SSK Aljberta Zogaja (Albert), koncept papiru koji je predložilo Ministarstvo pravde nedostaje odgovarajuća profesionalna analiza o tome da li može doći do ustavnih promena kada je u pitanju pravosudni sistem.

Zogaj je za agenciju telegrafi.com rekao da MP nema prethodni dogovor sa pravosudnim sistemom i da SSK treba da radi na jačanju unutrašnjeg kapaciteta i povećanju kapaciteta pravosuđa kroz zakonske izmene, što je prema njegovim rečima, u potpunosti u skladu sa Izveštajem o napretku 2021, ali ni na koji način ne treba preduzimati radnje koje narušavaju ustavnu nezavisnost SSK-a.

Prema njegovim rečima, bez punog dogovora sa pravosuđem, ovaj proces se neće završiti kako je počeo.

Takođe, predsednik SSK je rekao da sastav radne grupe za ovaj proces pokazuje nizak stepen ozbiljnosti i predstavlja uvredu za pravosudni sistem.

To je zato što, prema njegovim rečima, takve promene ne mogu da se vrše sa licima iz pravne kancelarije u Ministarstvu pravde.

„Čak i sastav radne grupe pokazuje neozbiljnost, jer predstavnici pravne kancelarije ne mogu da učestvuju u postupku provere za pravosuđe, ovo je pre svega uvreda u odnosu na pravosudni sistem, tj. jer prema ustavu Kosova nije Ministarstvo pravde, administrator pravosuđa“, rekao je Zogaj.

I predstavnici Tužilačkog saveta Kosova su takođe odbili da budu deo ove i drugih radnih grupa u vezi sa proverom i drugim pitanjima pravosuđa zbog izjava najviših zvaničnika MP koji su neselektivno, zbog jednog slučaja, sve tužioce nazvali kriminalcima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari