Sudski savet Kosova odlučio da se sudije od sutra vrate na posao 1Foto: Freeimages/Janson Morison

Sudski savet Kosova (SSK) saopštio je večeras da se sudije koje su odlučile da bojkotuju rad zbog odluke kosovske vlade o smanjenju plata, vraćaju na posao i da će učestvovati u komisijama i drugim grupama u kojima je učešće odredjeno važećim zakonodavstvom, ali da neće saradjivati sa Vladom Kosova.

Time su promenili odluku od 23. novembra, kojom je odlučeno da bojkotuju rad nakon što je kosovska vlada odlučila da smanji plate u pravosudnom sistemu, a na snazi je ostala odluka SSK da od kosovske vlade traži poništenje odluke o smanjenju plata.

Odluka je doneta nakon što je Osnovni sud u Prištini suspendovao odluku Vlade Kosova za smanjenje plata sudijama i tužiocima Kosova.

„S obzirom na okolnosti, Savet je ocenio da bi sudovi trebalo da se vrate na rad od 3. decembra kako bi nastavili da obavljaju svoje ustavne i zakonske obaveze za pružanje usluga gradjanima“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da SSK ostaje posvećen zaštiti institucionalne i funkcionalne nezavisnosti pravosudnog sistema i stoga je takodje zatražio da se poštuje odluka Ustavnog suda o pravu na samoregulaciju plata u pravosudnom sistemu, uz istovremeno traženje posebnog statusa sudske uprave.

„Tendencije za mešanje u rad pravosudja kroz odluke i pogrdne reči predstavnika Vlade Kosovo su neprihvatljive, stoga će se obustavljanje saradnje za zajedničke inicijative nastaviti sve dok ne prestanu tendencije izvršne vlasti da podriva nezavisnost pravosudnog sistema“, stoji u saopštenju SSK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.