Šuica: Nastava istorije ne počiva na sudskim presudama ili političkim dekretima 1FoNet

– Nastava istorije je utemeljena u rezultatima istraživanja istoričara i počiva na naučnoj metodologiji, a ne na sudskim presudama ili političkim dekretima – kaže za Danas Marko Šuica, profesor na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu, povodom sudske odluke o rehabilitaciji Nikole Kalabića.

Na pitanje mogu li ovakve odluke da utiču na nastavu istorije u školama Šuica, koji je jedan od najcenjenijih stručnjaka za metodiku nastave istorije, kaže da argumentacija istorijske nauke i logika pravnog postupka ne moraju da budu usaglašeni.

Napominje da je istorija kao školski predmet definisana programima nastave i učenja i drugim normativnim dokumentima propisanim od strane države koji se ne menjaju prema dnevno-političkim potrebama ili odlukama sudova.

– Sudski procesi rehabilitacije određenih kontroverznih ličnosti koje pripadaju političkoj, klerikalnoj ili vojnoj istoriji, uključujući i ratne zločince, ne bi trebalo da imaju uticaja na nastavu, bar u onom delu koji se odnosi na upoznavanje učenika sa istorijskim činjenicama i naučnim interpretacijama relevantnih istorijskih izvora. S druge strane, pojave, poput ove, mogu i treba da imaju svoje refleksije u obrazovanju mladih. To se odnosi na onaj deo nastave u kome bi se raspravljalo o značaju istorije za savremeno društvo, njenoj kompleksnosti, manipulacijama, kao i pojavi političke revizije istorije koja podrazumeva i sudske rehabilitacije pojedinih ličnosti – kaže Šuica.

On dodaje da bi ovakav pristupi bio prihvatljiv i podsticajan za učenike starijeg uzrasta srednjih škola koji treba da promišljaju smisao i važnost učenja o prošlosti i načinima na koji ona utiče na njihov život i društvo koje ih okružuje.

– Što se tiče stavova samih učenika, njih su i ranije oblikovali različiti društveni činioci, modeli i odnosi. Sudska presuda o kojoj je danas reč može u manjoj meri doprineti širenju alternativnih istorijskih narativa i određene propagande, ali verovatno neće značajnije povećati interesovanja mladih za ovakve istorijske teme i ličnosti – smatra profesor Šuica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari