Egipatski predsednik Hosni Mubarak izjavio je da se neće kandidovati na narednim predsedničkim izborima u septembru.- Iskreno rečeno i bez obzira na okolnosti, nikada nisam nameravao da budem kandidat za još jedan predsednički mandat – rekao je Mubarak u obraćanju naciji, a prenela je egipatska državna televizija. Osamdesetdvogodišnji šef države je kazao da će se narednih meseci, do kraja svog mandata, posvetiti mirnom transferu vlasti i dodao da ima „nameru da umre“ u Egiptu.


– Ovo je moja država. Ovde sam proveo život, borio se i branio svoju državu, njen suverenitet i interese, zbog čega ću umreti na ovom tlu – kazao je Mubarak. Najava šefa države nije umanjila gnev demonstranata, koji mu i dalje poručuju da je neophodno da se odmah povuče s vlasti.

Ahmed Abdel Hamid iz Revolucionarnog komiteta, jedne od nekoliko omladinskih grupa koje su organizovale antivladineproteste, ocenio je da režim čini sve da pojača pritisak na ljude da obustave demonstracije. „Počev od dirljivog govora Mubaraka, preko zatvaranja banaka, nestašica hrane i usluga i raspoređivanja razbojnika na ulice da maltretiraju ljude, sve je to smišljeno da se pojača pritisak na ljude“, rekao je Hamid.

Na centralnom egipatskom trgu Tahrir juče su izbili sukobi između Mubarovih protivnika i pristalica, kada je nekoliko hiljada provladinih aktivista uspelo da ukloni barikade koje su postavili predstavnici suprotnog tabora, a neredi su zabeleženi i u Aleksandriji. Na televizijskim snimcima prikazano je kako grupe opozicionara uzvikuju slogane protiv Mubaraka i tuku protivnike pesnicama i štapovima, dok su pojedini učesnici skupa podrške šefu države mahali bičevima, izvestio je Bi-Bi-Si. Mediji su takođe javili da je na ulicama primećeno više ozbiljno povređenih građana.

Prema mišljenju inostranih analitičara, organizovanje skupova podrške režimu deluje kao pokušaj Mubarakove Nacionalne demokratske partije, koja broji tri miliona članova, da preotmu zamah od demonstranata koji traže da šef države odmah podnese ostavku.

Vojska Egipta pozvala je demonstrante da okončaju proteste – Vaša poruka je stigla, vaši zahtevi su izašli u javnost i samo vi možete da u Egipat vratite normalan život – rekao je portparol vojske Isamil Etman u obraćanju preko državne televizije demonstrantima. U Egiptu ponovo radi internet, posle zabrane koju je uvela vlada na početku nemira 25. januara. Kako prenosi državna agencija Mena, Mubarak je takođe naložio da od i skraćenje policijskog časa.

Antivladine demonstracije, inspirisane sličnim nemirima u susednom Tunisu, organizovali su onlajn aktivisti, pozivajući narod da ustane protiv autokratskog Mubarakovog režima , kojeg su optužili da je ignorisao potrebe siromašnih i dozvolio širenje korupcije na svim nivoima. Vojska je ranije pružila prećutnu podršku demonstrantima, izjavom da neće protiv njih upotrebiti silu, kao i da su njihovi zahtevi legitimni. Od početka demonstracija u Egiptu, prema podacima egipatskih vlasti poginulo je najmanje 125 ljudi, dok je prema podacima Visokog komesarijata za izbeglice UN poginulo 300 ljudi.

Američki predsednik Barak Obama poručio je Mubaraku da SAD smatraju da je došao kraj njegovoj vlasti i da treba da omogući mirnu tranziciju ka demokratiji putem izbora. Obaminu poruku je Mubaraku preneo specijalni američki izaslanik, bivši ambasador SAD u Kairu Frenk Vizner koji je doputovao u Egipat.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi pozvao je juče na početak smene vlasti u Egiptu „bez odlaganja“. U saopštenju iz Sarkozijevog kabineta navodi se da je smena neophodna „da bi se odgovorilo želji za promenom i obnovom koju je narod snažno izrazio“. Sarkozi se našao na meti kritika pošto nije izrazio snažnu podršku demonstrantima u Egiptu, kao i zato što što su pojedini stekli utisak da podržava režim svrgnutog predsednika Tunisa Zina el Abidina Ben Alija.

Rusi ne reaguju na upozorenja

Moskva – Rusi nastavljaju da putuju na odmor u Egipat bez obzira na upozorenja ruskog Ministarstva spoljnih poslova i turističkih organizacija. U tu zemlju je 1. februara poletelo 20 čarter letova, sa po deset do 15 putnika, dok je juče odletelo šest aviona, naveli su u Rosavijaciji. List Vedomosti piše da ni Ministarstvo spoljnih poslova, ni Rosturizam ne mogu da zabrane Rusima da odlaze u tu državu. Asocijacija turističkih operatera poslala je pismo Ministarstvu turizma i Ministarstvu saobraćaja sa molbom da zabrane registraciju na letove do Egipta. Beta

Novi udarac za privredu

Egipatsku privredu pogodio je nov udar nakon što je još jedna kreditna agencija umanjila njen rejting i pošto se egipatski novac približio najnižoj vrednosti u poslednih pet godina. Procene gubitaka posle nedelju dana nereda koji potresaju zemlju tek treba da se pojave, ali jedno je sigurno: nade za još jedan solidan ekonomski rast u najnaseljenijoj arapskoj zemlji su spasnule. Kompanije prekidaju proizvodnju, radnici ostaju kod kuća, banke su zatvorene, a turisti beže u hiljadama. Agencija Standard i Pur pridružila se agenciji Mudi obaranju egipatskog kreditnog rejtinga – što je druga degradacija u dva dana. Treća vodeća agecija za vrednovanje, Fič preusmerila je prošle sedmice očekivane ekonomske izglede Egipta sa pozitivnih na negativne. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari