Sulejman Ugljanin: Kosovska veza 1Foto: FoNet/ Dragan Antonić

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin zahvalio je predsedniku Kosova Hašimu Tačiju na nedavnom prijemu u Prištini.

Delegacija BNV, na čelu sa Ugljaninom, prisustvovala je akademiji o životu i delu Šabana Poluže i Mehmeta Gradice, a nakon susreta sa Tačijem, lider sandžačke SDA o Kosovu je govorio ne samo kao o nezavisnoj, već i demokratskoj državi koja poštuje ljudska, posebno prava nacionalnih i verskih manjina, što je zgrozilo deo javnosti Srbije. Premijer Aleksandar Vučić je rekao da su takvi stavovi pokazali da je njegova odluka da Ugljanin ne uđe u Vladu ispravna. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić da bi zbog takvih izjava „u normalnoj državi“ zabranili Ugljaninovu partiju.

Nije prvi put da Ugljanin ustalasa Srbiju, o kojoj je često vrlo pohvalno govorio. Pre nekoliko godina, dok je bio ministar bez portfelja u Vladi Srbije, postavljanje table sa imenom Aćifa Hadžiahmetovića umalo ga nije koštalo izlaska iz vlasti. Hadžiahmetovića su, kao narodnog neprijatelja, partizani streljali 1945. u Novom Pazaru, ali njega mnogi Bošnjaci cene zbog toga što je na početku Drugog svetskog rata odbranio grad od četničkih napada. U odbrani Novog Pazara učestvovale su i jedinice kosovskih Albanaca, koje su predvodili Šaban Poluža i Mehmet Gradica.

Ugljanin je rođen 1953. godine u Kosovskoj Mitrovici, gde je završio osnovnu školu. Srednju školu je završio u Prištini, Stomatološki fakultet u Sarajevu. U Novom Pazaru je godinama radio kao stomatolog. Političku karijeru je počeo 90-ih godina i jedan je od osnivača SDA. Na čelu SDA Sandžaka je od osnivanja 1990. godine. Na prvim višestranačkim izborima u Srbiji SDA i Ugljanin su osvojili ogromnu većinu bošnjačkih glasova, a koliko je bio popularan pokazuju i tada spevane pesme: „Sulejmane, ti si naše cvijeće, ceo Sandžak za tobom se kreće“.
Zbog optužbe za terorizam i separatizam Srbiju napušta 1993. godine i odlazi u Tursku. Tokom višegodišnjeg boravka u Turskoj upoznaje tada skoro nepoznatog, sada moćnog Redžepa Tajipa Erdogana. NJihovo prijateljstvo je krunisano i bliskom partijskom saradnjom SDA i AKP. U Srbiju se Ugljanin vraća 1996. godine. Postaje savezni poslanik, zatim gradonačelnik Novog Pazara. Podržavao je Vladu Vojislava Koštunice, bio je ministar bez portfelja zadužen za razvoj nedovoljno razvijenih oblasti, u dve republičke vlade, od 2008. do 2014. Oženjen je Mersijom, imaju četvoro dece i troje unučadi. Ugljaninov politički stil ne treba da čudi. U mladosti se bavio boksom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari