Slobodan Beljanski: Sumnjiva koruptivna kombinacija u opštini Ada 1Foto: Medija centar

Stambeni konkurs u opštini Ada, o čemu je naš list juče pisao, veoma je sumnjiv sa aspekta korupcije i ima osnova da se time pozabave tela koja se bave borbom protiv korupcije, ocenjuje za Danas novosadski advokat Slobodan Beljanski, bivši predsednik Saveta za borbu protiv korupcije.

Opštinsko veće Ade je 10. januara usvojilo pravilnik o raspodeli stambenih dotacija bračnim i vanbračnim parovima, kao i samohranim roditeljima za kupovinu stanova i kuća, formirao komisiju i raspisao konkurs koji je bio otvoren samo četiri dana, do 14. januara.

Objavljen je samo u opštinskom Službenom listu, ali ne i na sajtu ili javnim glasilima kao što je slučaj sa ostalim konkursima. Konkurs je, praktično, bio sakriven, a rok za prijavu maksimalno skraćen. Za konkurs je trebalo pribaviti mnoštvo dokumenata, a već 24. januara Opštinsko veće je donelo rešenje o dodeli subvencija u iznosu od 6,7 do 8,5 hiljada evra za 24 bračna i vanbračna para, odnosno 20 miliona dinara.

– Na osnovu podataka koje ste predočili mogu da zaključim da je čitava ta kombinacija veoma sumnjiva sa aspekta korupcije. To, nažalost, nije redak slučaj kod nas. Takve se pojave događaju da se daju obaveštenja u medijima i na mestima koja nisu dostupna širem krugu ljudi i da se ostave rokovi koji su praktično neispunjivi što se tiče uslova i dokumenata koje treba pribaviti, komentariše za naš list ovaj slučaj Beljanski.

Na pitanje da li Savet za borbu protiv korupcije ili Agencija za borbu protiv korupcije treba i mogu da se pozabave ovim i sličnim slučajevima i na osnovu objave u medijima ili će sačekati da neko, eventualno, prijavi slučaj moguće korupcije ili zloupotrebe, Beljanski kaže:

– Naravno, moguće je pokretanje postupka ex oficio, ili po službenoj dužnosti, a pogotovo ako neko podnese prijavu, tada se to već smatra obaveznim. On dodaje da prijavu antikoruptivnim telima može svako da podnese.

– Po pravilu, podnosilac treba da bude onaj koji ima neki interes, ali to nije uslov. Svako, naravno, ima interes da korupcije ne bude i da ovde vladaju zakoni, da se poštuju zakoni, a ne nečija volja. Tako da, sa tog aspekta najšireg mogućeg interesa, bi svako mogao da interveniše“, zaključuje Beljanski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari