Nacionalizam se preliva u sve sfere društva 1Foto: Freeimages/Sanja Gjenero

Polaznici Škole za ljudska prava koju već dvadeset godina, organizuje Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, dolaze da bi razjasnili konfuziju u kojoj se nalaze kada je o ovoj temi reč.

Oni u svojim školama i iz medija primaju oprečne informacije o našoj prošlosti, koje su često proizvoljne. To kod njih stvara frustraciju, jer je tema i dalje veoma aktuelna, što u najširoj javnosti, ali i u školama, u razgovorima među članovima njihovih porodica. Svest kod njih postoji, ali je zamućena neistinama kojima su mladi neprestano izloženi – od izjava političara preko medija do obrazovnog sistema – kaže za Danas Jelena Džombić, organizatorka Škole za ljudska prava, u odgovoru na pitanje kako učesnici programa vide ratno-zločinačku prošlost Srbije, odnosno sa kakvim stavovima o tome u većini slučajeva dolaze.

Sagovornica Danasa je nedavno, u ulozi urednice, predstavila priručnik za nastavnike i praktičare „Obrazovanje mladih za ljudska prava“. Kako je naglasila, priručnik je namenjen nastavnicima srednjih škola, kolegama iz civilnog sektora koji su aktivni u oblasti obrazovanja za ljudska prava i koji rade sa mladima, i mladima koji bi voleli više da saznaju na određene teme zaštite ljudskih prava.

Upitana kako ocenjuje uticaj zvaničnog obrazovnog programa na stavove o ratovima devedesetih, sagovornica Danasa kaže da je obrazovni sistem samo posledica zvaničnih politika svih srpskih vlada od demokratskih promena do danas koje nisu učinile ni najmanji napor da važnu temu suočavanja sa našom prošlošću baziraju na sudski utvrđenim činjenicama.

– Još uvek preovladavaju nacionalističke političke agende koje se prelivaju u sve sfere društva, pa i u obrazovni sistem koji, pored medija, najviše utiče na formiranje stavova. Ovo nije posebnost Srbije – ceo region je u sličnom problemu. Kroz ovaj program pokušavamo da osnažimo mlade da kritički razmišljaju i stvorimo im priliku da saznaju o činjenicama koje su neupitne – zaključila je Jelena Džombić za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari