“Štrpci” odloženi za 8. decembar 1Ilustracija Foto: Pixabay/succo

Suđenje u predmetu “Štrpci” odloženo je danas za 8. decembar ove godine, jer se pred Specijalnim sudom u Beogradu nisu pojavili svedoci.

Gojko Lukić, Jovan Lipovac, braća Duško i Ljubiša Vasiljević i Dragana Đekić optuženi su da su učestvovali u otmici i ubistvu 20 civila nesrpske nacionalnosti iz voza na relaciji Beograd-Bar 27. februara 1993. godine. Svi negiraju krivicu.

Gojko Lukić je rođeni brat Milana Lukića, koji se nalazi na izdržavanju kazne doživotnog zatvora zbog zločina u Višegradu.

Protiv Milana Lukića je nedavno podignuta optužnica u BiH upravo za zločin u Štrpcima.

U optužnici Tužilaštva za ratne zločine se, između ostalog, navodi da su oteti putnici iz voza Beograd-Bar uz pretnju oružijem preveženi do zgrade osnovne škole u mestu Prelovo (BiH).

Svi pripadnici oružane grupe koji su ih oteli, među kojima su i Gojko Lukić, Jovan Lipovac braća Vasiljević i Dragana Đekić, isterali su civile iz teretnog vozila, a potom ih udarajući nogama, rukama i kundacima pušaka primorali da uđu u fiskulturnu salu škole, gde su nastavili da ih tuku više od sat vremena.

Zatim su primorali otete putnike da samo u donjem vešu i bosi, ruku vezanih na leđima, ponovo uđu u teretno vozilo kojim su doveženi u Prelovo, odakle su ih odvezli u selo Mušići do jedne spaljene kuće.

Otete putnike su u grupama sprovodili do te kuće, gde su ih likvidirali pucnjima u potiljak, navodi se u optužnici i naglašava da je tako ubijeno 18 ljudi, dok su dva civila ubijena prilikom pokušaja bekstva.

Pred Sudom BiH u toku je suđenje desetorici optuženih za ovaj zločin, za koji je do sada osuđen Mića Jovičić, koji se nalazi na izdržavanju petogodišnje kazne zatvora, kao i Nebojša Ranisavljević, koji je u međuvremenu odslužio kaznu od 15 godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari