Tužilaštvo traži maksimalnu kaznu za Šušnjara 1Foto: Pixabay/Qimono

Tužilaštvo BiH zatražilo je od Državnog suda da izrekne maksimalnu kaznu Radomiru Šušnjaru zvanom Lalco za učešće u ubistvima civila u višegradskoj Pionirskoj ulici.

Tužilac Seid Marušić je u završnoj riječi kazao da je van razumne sumnje dokazano da je Šušnjar učestvovao u ubistvima civila, te je zatražio maksimalnu kaznu zatvora.

„Svirep je način izvršenja ovog djela prema djeci, ženama i starijim osobama. Optuženi ni na koji način nije izrazio žaljenje, niti kajanje zbog svojih postupaka. Presuda mora biti poruka žrtvama i njihovim porodicama da nikada neće biti zaboravljeni“, rekao je Marušić, prenosi portal detektor.ba.

Tužilaštvo BiH tereti Šušnjara da je sredinom juna 1992. učestvovao u napadu, nečovječnom postupanju i pljačkanju imovine bošnjačkih stanovnika iz sela Koritnik, koji su bili zatvoreni u jednoj kući u Pionirskoj ulici. Kako piše u optužnici, civile su natjerali da pređu u drugu kuću, na koju su pucali i zapalili je, ubivši zatvoreno stanovništvo. Među ubijenim je bila i beba od dva dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari