Suspendovani student Stefan Karanović se žalio Ustavnom sudu i Vrhovnom kasacionom sudu 1Stefan Karanović Foto: Youtube/Screenshot

Pravni zastupnici suspendovanog studenta Pravnog fakulteta u Novom Sadu Stefana Karanovića podneli su, zbog povrede prava na pravično suđenje, ustavnu žalbu Ustavnom sudu Srbije, kao i zahtev za zaštitu zakonitosti Vrhovnom kasacionom sudu.

Žalba i zahtev se odnose na presudu Višeg suda u Novom Sadu po kojoj je Karanović krajem maja ove godine osudjen na sedam meseci zatvora, tri godine uslovno, zbog pretnji koje je uputio predsedniku Saveta Pravnog fakulteta Draganu Milkovu.

Zatvorska kazna neće biti izvršena ukoliko suspendovani student ne ponovi krivično delo u roku od tri godine.

„Uveren sam da ću oboriti odluke Višeg suda u Novom Sadu“, rekao je Karanović novinarima.

Dodao je da je osudjen na osnovu reči osobe koja je neovlašćeno i tajno snimala razgovor s njim i dodao da sud koji na osnovu takvih dokaza presudjuje „ne zaslužuje respekt“.

Pretnje se odnose na razgovor iz 18. oktobra 2017. godine koji je Karanović na platou ispred fakulteta vodio sa kolegom studentom S.I. a kojem je navodno poručio „da od profesora Milkova i njegove porodice neće ostati ni M, da će napasti porodicu Milkov, da će porodica stradati i da može da likvidira koga hoće, da može da reši šta god poželi i da ne treba da se igraju s njim“.

S.I. je snimio razgovor vodjen na platou Pravnog fakulteta, a ono što je čuo potom je preneo koleginici, koja je isto prenela Milkovu.

Zbog snimanja privatnog razgovora, Karanović je privatno tužio kolegu S.I, koji je prvostepeno uslovno osudjen na šest meseci zatvora za krivično delo neovlašćeno snimanje i prisluškivanje.

Branilac Dragana Milkova, advokat Dejan Ukropina izrazio je zadovoljstvo zbog presude.

„Student Pravnog fakulteta Stefan Karanović, koji se u medijima predstavlja kao žrtva, zapravo je u potpuno obrnutoj ulozi. Pravnosnažno je osudjen na sedam meseci zatvora zbog pretnji da će likvidirati profesora i celu njegovu porodicu. Ovo je prvi takav slučaj u istoriji Univerziteta u Novom Sadu“, poručio je Ukropina.

Agencija za sprečavanje korupcije ranije je utvrdila da je profesor Milkov u sukobu interesa jer je vlasnik preduzeća „Kruška“ iz Bačkog Petrovca, član Nadzornog odbora Slobodne carinske zone, ali i predsednik Saveta Pravnog fakulteta, što je funkcija na kojoj ne može više da bude.

Uprkos takvom rešenju Agencije, on je i dalje predsednik Saveta fakulteta.

Student Stefan Karanović je suspendovan i izbačen sa fakulteta na 36 meseci, a fakultet je u više navrata odbio da mu izda potvrdu o položenim ispitima. Suspenzija mu je kasnije još produžena.

Karanović je zbog toga upisao Pravni fakultet u Bosni i Hercegovini, gde je morao da započne studije od početka.

On je ranije naveo da ga je Pravni fakultet suspendovao zbog sumnje da je on pisao tekstove koji su doveli taj fakultet u vezu s kriminalom, a da su potom doneli i odluku da mu ne izdaju uverenje i ispisnicu. Karanović je demantovao da je pisao te tekstove.

Upravni sud je oborio dva rešenja Pravnog fakulteta u Novom Sadu, kojima je Karanović disciplinski kažnjen.

U dva obrazloženja Poverenika za informacije od javnog značaja i dostupnost podataka o ličnosti takodje je ukazano da izdavanje takvih uverenja o položenim ispitima predstavlja prostu i razumljivu radnju, ujedno i obaveznu od strane institucije.

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko uputila je krajem 2019. godine pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, u kojem je od njega tražila da pomogne suspendovanom Karanoviću da dobije ispisnicu i uverenje o ispitima koje je položio i ocenila da je ponašanje fakulteta „neprimereno“.

Isto pismo Sonja Biserko je uputila i predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić i tadašnjem ministru prosvete Mladenu Šarčeviću.

I sam Karanović je 14. aprila ove godine uputio pismo Aleksandru Vučiću u kojem je optužio upravu Pravnog fakulteta da uporno želi da nanese što veću štetu svom studentu i zatražio pomoć od predsednika Srbije.

On je tada naveo da je kopija pisma poslata i na adrese ambasada SAD, Nemačke i Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Karanović je krajem prošle godine izjavio da su mu pretili smrću nakon što je Upravni sud presudio u njegovu korist.

Disciplinsku prijavu protiv Karanovića podnela su 44 nastavnika i asistenta sa Pravnog fakulteta.

Branislav Karanović, otac suspendovanog studenta, uputio je pismo najvišim državnim zvaničnicima, ambasadama i različitim institucijama u kojem je od njih zatražio pomoć jer fakultet već četiri godine odbija da izda potvrdu o položenim ispitima njegovom sinu.

On je uz pismo dostavio i Predlog za pokretanje prekršajnog postupka koje je podnelo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja protiv Pravnog fakulteta u Novom Sadu i dekana Branislava Ristivojevića, koji je i šef odborničke grupe Demokratske stranke Srbije u Skupštini Vojvodine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.