Arsen Bauk, odlazeći ministar uprave Hrvatske, dan pre nego što je u Hrvatskom saboru zakletvu položila nova hrvatska vlada Tihomira Oreškovića doneo je odluku kojom se suspenduju odredbe Statutarne odluke o ostvarivanju ravnopravne službene upotrebe srpskog jezika i ćiriličnog pisma u gradu Vukovaru kojim se suspenduje pravo na srpsko pismo i ćirilicu srpske nacionalne manjine u tom gradu. Odluka o suspendovanju vukovarske odluke objavljena je na sajtu Ministarstva uprave Hrvatske.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Grad Vukovar je avgusta prošle godine izmenio svoj Statut i izmenama propisao da se u tom gradu do daljnjeg neće na lokalnim institucijama postavljati table ispisane na latiničnom i ćiriličnom pismu, a da će Gradsko veće Vukovara svake godine u oktobru razmatrati u kolikom stepenu je dostignut nivo „razumjevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Vukovara“ i na osnovu toga donositi svake godine odluku o proširivanju obima prava pripadnika srpske nacionalne manjine, pa i prava na upotrebu srpskog pisma i ćirilice.

Ministarstvo uprave smatra da je pravo srpske nacionalne manjine na upotrebu srpskog jezika i pisma regulisano Ustavom i Ustavnim zakonom o ostvarivanju prava nacionalnih manjina i ne može se ograničavati gradskim statutom. Ministarstvo uprave takođe je odlučilo da suspenduje odredbu statuta kojom se odbornicima srpske nacionalnosti u Gradskom veću grada Vukovara daje pravo da traže materijale za sednice na srpskom jeziku i ćirilici, ali ti materijali će im biti izdavani dok se ne iscrpu sredstva koja su u te svrhe predviđena u gradskom budžetu.

Ministarstvo uprave Vlade Hrvatske je predložilo Vladi Hrvatske da u roku od 30 dana pred Ustavnim sudom ospori ove odredbe Statutarne odluke o ostvarivanju ravnopravne službene upotrebe srpskog jezika i ćiriličnog pisma u gradu Vukovaru, ako Vlada to ne učini Ustavnom sudu se može obratiti Veće srpske nacionalne manjine u gradu Vukovaru.

Ustavni sud Hrvatske je avgusta 2014. godine proglasio neustavnim raspisivanje referenduma o ćirilici, a gradu Vukovaru je naložio da u roku od godinu dana reši pitanje ostvarivanja individualnih i kolektivnih prava nacionalnih manjina, uključujući i pravo srpske nacionalne manjine na upotrebu srpskog jezika i pisma, tako da se ne ugrozi suština tih prava, a istovremeno poštuju i potrebe hrvatskog naroda. Gradsko veće Vukovara je donelo pomenute izmene Statutarne odluke kojima je upotrebu ćirilice praktično suspendovalo.

Poslednjim popisom stanovništva u Hrvatskoj obavljenim 2011. godine utvrđeno je da srpska nacionalna manjina u gradu Vukovaru ima udeo u stanovništvu koji joj prema Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina obezbeđuje pravo da na oba pisma – i ćirilici i latinici – budu ispisane table na svim državnim i javnim institucijama u Vukovaru. Ostvarenju ovog prava usprotivio se Štab za odbranu hrvatskog Vukovara i odijum koji je time izazvan protiv ćirilice kulminirao je skupljanjem potpisa za referendum kojim bi ona bila zabranjena u Vukovaru…

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Tri dana bez programa televizije Z 1

Zagreb – Od ponoći 26. januara biće na tri dana obustavljeno emitovanje programa zagrebačke lokalne komercijalne televizije Z1. Program se obustavlja po odluci Agencije za elektronske medije Hrvatske kao kazna toj televiziji zbog ispada voditelja emisije „Markov trg“ Marka Juriča. Jurič je u dva navrata odjavljujući tu emisiju utvrdio da u pravoslavnoj crkvi na zagrebačkom Cvetnom trgu stoluju četnički vikari i upozorio je naročito majke s malom decom da paze kad tuda prolaze da ne bi koji četnik istrčao „i u svojoj maniri klanja izveo svoj krvavi pir“.

R. Ć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari