Sutra je Međunarodni dan tolerancije 1Foto: FoNet_Antonio_Ahel

O potrebi izgradnje tolerantnog društva danas neprekidno govorimo, ali svedoci smo da je situacija potpuno drugačija od onoga za šta se, po pravilu, svi zalažemo.

U našem društvu, uprkos načelnom opredeljenju za prihvatanje različitosti i dalje dominira porodično i vršnjačko nasilje, napadi neistomišljenika na političke protivnike i novinare, ništa manje na seksualne manjine, izjavio je zaštitnik građana Zoran Pašalić povodom 16. novembra, Međunarodnog dana tolerancije. Put od negativnog stava, predrasuda, do agresije je kratak, a na državnim organima i institucijama je da učestvuju u oblikovanju društva, time što će negovati i podsticati razumevanje i poštovanje svojih članova, ali i jasno i nedvosmisleno sankcionisati one koji ovakve vrednosti ugrožavaju.

Tolerancija podrazumeva volju i sposobnost da prihvatimo i dopustimo različitosti u političkom uverenju, verskim, rasnim ili seksualnim osobenostima, ali i uklanjanje distance i jaza prema osobama sa invaliditetom i nacionalnim manjinama. U društvu čiji članovi neguju i usvajaju različite običaje i kulturne obrasce, imaju drugačije interese i oprečne ciljeve, u pluralističkom društvu kao što je naše, prihvatanje različitosti predstavlja jedino moguće ponašanje, zaključio je Pašalić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari