Sutra nastavak suđenja za tragediju u vojnoj fabrici u Lučanima 1Foto: N. Kovačević

Suđenje za pogibiju dvojice radnika u vojnoj fabrici „Milan Blagojević“ u Lučanima nastaviće se sutra (18. oktobra) u Osnovnom sudu u Ivanjici.

Za nesreću u kojoj su, nakon eksplozije baruta 14. jula 2017. godine, preminuli Milomir Milivojević (25) i Milojko Ignjatović (55), sudi se Radošu Milovanoviću, dugogodišnjem direktor fabrike i vojnom pukovnku u penziji, Vladimiru Lončareviću, rukovodiocu pogona Raketna goriva, i Tomu Stojiću, rukovodiocu sektora Bezbednost i zaštita na radu.

Glavni pretres je trebalo da se održi 13. oktobra, ali je odložen jer je sud uvažio molbu prvookrivljenog Radoša Milovanovića koji je u njoj naveo da će tog dana biti „opravdano odsutan“ jer će, kao direktor lučanske fabrike, morati da bude na Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme „Partner 2021“,  koji je održan u Beogradu, od 11. do 14. oktobra.

Optuženi negiraju krivicu, iako izveštaji državnih komisija i svedočenje Marka Mitrovića, koji je zbog svog iskaza o toj nesreći ostao bez posla u fabrici, ukazuju na to da se nisu poštovale mere i procedure o zaštiti na radu, da je u objektu, u kome se dogodila eksplozija i koji nije imao dozvole za rad, bilo oko dve tone, umesto dozvoljenih 450 kilograma baruta.

Od 3. oktobra pre dve godine, kada je počelo suđenje, glavni pretresi su  nekoliko puta odlagani i to uvek na zahteve trojice okrivljenih, zbog njihovog lošeg zdravstvenog stanja.

Porodica nastradalog Milomira Milivojevića je ogorčena čestim odlaganjima suđenja i, poput njihovog advokata Borivoja Borovića, smatra da se iza toga krije namera da se taj proces razvlači unedogled, kako bi uticajni direktor, blizak vlasti, izbegao krivicu i isposlovao pomilovanje vrha države.

Međutim, odbrana okrivljenih odbacuje te tvrdnje i optužbe o opstrukciji sudskog procesa, a Dragan Palibrk, advokat Radoša Milovanovića, koji u sporovima zastupa i šefa države Aleksandra Vučića, smatra da je Milovanović izložen medijskoj hajci.

Otac nastradalog radnika Milovan Milivojević, koji u istoj fabrici radi duže od tri decenije, kazao je za Danas da se „sudstvo, umesto da štiti pravdu i istinu, uvija pod pritiskom moćnika, čije srednje ime je zločinac“, aludirajući na sedamdesetosmogdišnjeg direktora lučanske fabrike.

„Sud odlaže suđenja kadgod moćnik poželi i neprestano ima razumevanja za čoveka koji je odgovoran za čak 21 smrt i brojne invalide, što je epilog njegovog „profesionalnog i savesnog“ višedecenijskog rukovođenja“, rekao je Milivojević, pitajući se gde su „institucije, pravo i pravda u Srbiji?“

Podrška direktoru, uvrede porodici

Po instrukcijama poslovodstva i sindikata, a navodno samoincijativno, radnici lučanske fabrike su se, kada je počelo suđenje 3.oktobra 2019. godine, okupili ispred ivanjičkog suda i aplauzima podržali direktora, dok su neki od njih, vređali majku, sestru i oca nastradalog kolege.

Ucene direktora

Milovan Milivojević je, na poslednjem suđenju, svedočio o tome da mu je direktor lučanske fabrike nudio posao za kćerku i suprugu i da su ga predstavici fabričkog sindikata nagovarali da to prihvati i rekli mu da “mora da misli na drugo dete“, ali on je ponudu odbio.

Prtisci na svedoka

Marko Mitrović je kazao je da je, zbog straha, podlegao pritiscima moćnog direktora i policiji rekao ono što se od njega tražilo – da su poginuli radnici krivi za svoju smrt, jer su nepažnjom ispustili burad sa barutom sa transportnih kolica na beton, što je izazalo eksploziju, ali kasnije je, pred tužiocem i sudom, a zbog griže savesti, kazao istinu i – ostao bez posla.