Sutra počinje popunjavanje lista želja za upis u srednje škole: Na šta treba obratiti pažnju 1Foto: V. A.

Konačni rezultati završnog ispita biće objavljeni sutra, kada počinje i elektronsko popunjavanje lista želja na portalu Moja srednja škola.

Đaci koji na ovaj način hoće da predaju listu želja to mogu da urade sutra, 5. jula od osam sati i prekosutra, 6. jula do kraja dana.

Druga mogućnost je da se liste predaju u papirnom obliku u matičnim osnovnim školama, 6. i 7. jula, od osam do 15 časova.

Nakon što se podaci unesu u bazu, učenici će u subotu, 9. jula moći da provere tačnost lista želja, elektronski i neposredno u školi, a istog dana od osam do 15 sati isključivo u osmoletkama će biti prijem prigovora i unošenje ispravki.

Potom će u ponedeljak, 11. jula biti objavljene konačne liste želja.

Đaci će na osnovu spiska škola i obrazovnih profila koje su naveli i broja poena po osnovu uspeha iz osnovne škole i rezultata završnog ispita biti kompjuterski raspoređeni u srednje škole.

Za đake koji konkurišu za upis nekih od specijalizovanih profila računaju se i rezultati prijemnog ispita.

Dodatne bodove donose uspesu sa takmičenja u organizaciji Ministarstva prosvete, ali samo prva tri mesta na rang-listi.

Konačan raspored učenika po srednjim školama i obrazovnim profilima biće poznat najkasnije do osam ujutru u sredu, 13. jula.

Dan kasnije počinje upis u srednje škole. Tada će biti poznat i broj slobodnih mesta za drugi upisni krug.

Kako popuniti listu želja?

Lista želja je obrazac u koji učenik unosi najviše 20 smerova i srednjih škola koje bi voleo da upiše.

Bez obzira na broj poena i procenu da li će „upasti“ u neku školu uvek je dobro da se popuni svih 20 želja, jer se nikad sa sigurnošću ne može znati koliki će biti donju prag za upis na određenom smeru, odnosno obrazovnom profilu.

Informator koji se može kupiti u knjižarama (izdanje Prosvetnog pregleda) sadrži podatke koliko je u tri poslednje školske godine bilo potrebno minimalno poena za upis u prvom upisnom krugu, odnosno koliko je imao poslednji raspoređeni učenik.

Preporuka je da se u listi želja na prvo mesto navede obrazovni profil koji bi učenik najviše voleo da upiše, čak iako misli da neće imati dovoljno poena, a da se potom napišu smerovi i škole koji su učenikova druga, treća, četvrta želja i za koje  procenjuje da bi mogao da „upadne“.

Uvek je dobro navesti i škole za koje je bilo potrebno manje poena u prethodnim godinama od broja bodova koje đak ima. Takva opredeljenja treba staviti na kraj liste.

Okviran broj bodova dat u informatoru treba tako i shvatiti, jer se upisni prag iz godine u godinu menja.

Tako je lane (zbog lakšeg završnog ispita) u najvećem broju srednjih škola skočio, čak i po nekoliko poena, ali je takođe bilo profila gde se desilo suprotno.

Ove godine su rezultati male mature za nijansu slabiji nego prošle godine zbog čega se pretpostavlja da će prag biti nešto niži, ali to zaista ne mora da bude pravilo, niti da važi za sve škole.

Mesta u listi želja ima dovoljno i za škole koje su prvi, drugi, treći…izbor, ali i za one koje su opcije „za svaki slučaj“.

Zvuči neverovatno, ali je bilo primera da učenik ostane neupisan u prvom upisnom krugu jer mu je falilo 0,01 poen na nekom smeru.

Prilikom popunjavanja liste želja treba voditi računa da se šifra obrazovnog profila napiše identično kao što je navedeno u Konkursu za upis u srednje škole.

Te šifre se sastoje iz kombinacije velikih latiničnih slova i brojeva i najznačajniji su podatak jer se na osnovu njih vrši raspoređivanje učenika.

Gde kupiti rezervnu listu želja?

Obrazac liste želja je sastavni deo Konkursa za upis učenika u srednje škole, a za slučaj da neko pogreši ili nije nabavio „papirni“ konkurs, lista se može kupiti i posebno.

Sigurno je ima u knjižari Prosvetnog pregleda u Dečanskoj ulici u Beogradu, a može se naći u još nekim knjižarama. Košta oko tridesetak dinara.

Dovoljno mesta za sve

Dobra vest za đake je da u srednjim školama ima dovoljno mesta za sve, čak i više nego što broji ova generacija osmaka, i to se odnosi i na četvrogodišnje i na trogodišnje obrazovne profile.

Prema podacima koje je Danas dobio iz Ministarstva prosvete, oko 65.700 učenika završava osmi razred, a u srednjim školama ima 76.008 mesta.

Od ukupne planirane upisne kvote, 25 odsto mesta je u gimnazijama, 15 odsto u trogodišnjim profilima u srednjim stručnim školama, a preostala mesta su u četvorogodišnjim profilima.

Treba imati na umu da je uslov da se upiše četvorogodišnji profil da učenik ima najmanje 51 poen.

Prema iskustvu iz prethodnih godina najveći broj đaka već u prvom upisnom krugu bude raspoređen u neku od škola koje je naveo među prve tri želje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari