Sutra poslednja sednica Skupštine grada Kragujevca u 2022. godini 1Foto: Grad Kragujevac

Predsednik Skupštine grada Kragujevca Miroslav Petrašinović zakazao je za utorak, 27. decembar, 22. redovnu sednicu gradskog parlamenta.

Sednica počinje u 9 časova i to će ujedno biti i poslednje zasedanje Skupštine grada u 2022. godini.

Najznačajnija odluka koja će se sutra naći pred odbornicima, po rečima Petrašinovića, biće proglašenje 2023. godinom kneza Mihajla Obrenovića, budući da će u njoj biti obeležen jubilej 200 godina od njegovog rođenja.

Knez Mihajlo je jedini srpski vladar koji je rođen u Kragujevcu, a dinastija Obrenović je ovaj grad proglasila svojom prestonicom.

Predstavnik dinastije Obrenović stolovao je u Kragujevcu, a Srbijom vladao u dva perioda od 1839 do 1842. i od 1860. do 1868. godine kada su donete značajne promene u državnom, političkom i pravnom uređenju tadašnje Kneževine Srbije.

– Naša je obaveza da budemo odgovorni prema istoriji i nizom manifestacija na dostojanstven način obeležimo 200 godina od rođenja kneza Mihajla, istakao je Petrašinović.

On je dodao da je Odlukom predviđeno formiranje organizacionog odbora koji će osmisliti program, kulturno umetničke manifestacije i aktivnosti kojim će 2023. godina biti obeležena.

Odbornici će na sednici razmatrati i finansijske planove za 2023. godinu preduzeća i privrednih društava čiji je osnivač Grad, a koji su u skladu sa Odlukom o budžetu donetom na prethodnoj sednici.

Na Dnevnom redu nalazi se i 14 odluka vezanih za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, kao i planovi prevencija koji će se kroz projekte realizovati sa Institutom za javno zdravlje.

Planovima prevencija biće obuhvaćeno ispitivanje i kontrola hrane u gradskim tržnicama, ispitivanje vode sa javnih česmi na teritoriji grada i odluke koje se tiču unapređenja položaja sa invaliditetom.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari