Svađa članova UO RTS-a: Šta su jedan drugom rekli Bazdulj i Azdejković? 1Foto: Mediaj centar

Na sutrašnjoj sednici Upravnog odbora neće biti reči o razrešenju generalnog direktora Dragana Bujoševića, jer se tačka o smeni uopšte ne nalazi na dnevnom redu, iako su tako najavljivali pojedini članovi UO. Muharem Bazdulj ističe za Danas da se o smeni direktora ne može raspravljati pod tačkom “razno”, odgovarajući pritom na “prozivke” Predraga Azdejkovića da on brani RTS “jer su mu izdali knjigu”.

Upravo je Azdejković naveo da će kao tačku dnevnog reda predložiti smenu Bujoševića i Olivere Kovačević, urednice zabavnog programa, međutim, prema saznanjima Danasa, na sutrašnjoj sednici UO će se raspravljati o budžetu izbora za pesmu Evrovizije.

Bazdulj navodi da sutra očekuje dosta uobičajenu sednicu UO, tipičnu za početak godine, “možda malo obimniju nego u proseku”.

– Ne mislim da će na zaključke i meritum uticati cela recentna medijska haranga, pošto na dnevnom redu nema tačaka koje se s njom preklapaju. Eventualno razrešenje generalnog direktora ili urednika nekog od programa zaista spadaju u delokrug UO, ali se ne mogu sprovoditi ad hok, pod okriljem tačke „razno“ – ističe naš sagovornik.

On dodaje da se to se posebno odnosi na slučaj samog direktora.

– Kad je o gospođi Kovačević kao urednici zabavnog programa reč, ona se može razrešiti samo na predlog generalnog direktora, a ja taj predlog nisam video u pripremnim materijalima za ovu sednicu – ukazuje Bazdulj.

On je nedavno, nakon najave Azdejkovića da će na sutrašnjoj sednici biti rasprave o smeni Bujoševića i Kovačević, rekao da za njihove smene neće glasati, te da ne želi da ulazi u motive inicijatora smene, odnosno Azdejkovića i predsednika OU Branislava Klanščeka koji je rekao da će podržati predlog za smene.

U međuvremenu se na tviteru oglasio Azdejković, prozivajući Bazdulja: “Da i meni RTS objavljuje knjigu, kao što to čini članu UO RTS Muaremu Bazdulju, i ja bih ga branio!”.

– Što se tiče tviteraških najava g. Azdejkovića, one su se dosad, kad je reč u UO RTS-a, višestruko potvrdile kao besmislene. Ako hoćete, znam to i iz sopstvenog iskustva. Optužio me, naime, da podržavam Bujoševića jer mi RTS objavljuje knjigu, odnosno napisao je da bi ga i on podržao da njemu RTS objavi knjigu kao meni – navodi Bazdulj.

Tvit je, ocenjuje, “najpre vrlo glup”, jer sam sebe opisuje kao koruptibilnu osobu, koja bi se rado „prodala“ kad bi neko hteo da je kupi.

– Zatim, što nije nevažno, on mene u tvitu naziva „Muarem“, a ne mojim imenom „Muharem“. Ovakvo izostavljanje grafema „h“, više vuče na potcenjivački odnos prema imenima islamsko-orijentalnog porekla, nego na puku grešku u kucanju. Gotovo da bih mogao napraviti analogiju sa potencijalnom situacijom u kojoj bi neko prozivao g. Azdejkovića zbog piskutavog glasa, primera radi ili načina odevanja, mada i to ne bi bila sasvim korektna analogija jer državljani Srbije u proteklih nekoliko decenija nisu masovno i organizovano ubijani zbog seksualne orijentacije, a zbog islamsko-orijentalnih imena jesu, čega se, eto, i šira javnost seti u vreme neke godišnjice slučaja Štrpci – kaže Bazdulj.

Naposletku, dodaje, njemu RTS nije objavio nijednu knjigu, “niti će, barem dok sam u UO, a kad bi neku i objavio više bi to bila moja usluga RTS-u, nego obratno”.

– Nije problem proveriti ko su moji izdavači i u Srbiji i izvan Srbije, i zaista je uvredljiva pomisao da je piscu sa stanovitom reputacijom potrebna „protekcija“ da bi objavio knjigu i da bi on zbog takve „usluge“ nekom trebao biti zahvalan – poručuje Bazdulj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari