Vlast i opozicija u beranskom parlamentu nijesu usaglasili zaključke na vanrednoj, maratonskoj sjednici održanoj u srijedu povodom epidemije stomačnih tegoba građana. Odbornički klubovi Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije bili su za rješenje da se prvo sačekaju konačni rezultati analiza uzoraka vode, pa na osnovu tih pokazatelja utvrdi odgovornost službi i pojedinaca, dok je opozicija bila za nešto “radikalnije” poteze.

Zbog stomačnih problema, za hitnu medicinsku pomoć do sada se lokalnom Domu zdravlja javilo 1.367 pacijenata, a na Dječjem odjeljenju Opšte bolnice Berane hospitalizovano je 19 djece. Mještani Beransela uporno ne dozvoljavaju da smeće iz grada bude odloženo na deponiju Vasove vode, zbog čega se u Beranama pojavio veliki broj divljih deponija koje su dodatno zatrovale pijaću vodu. Veruje se da je voda uzrok epidenije, ali se rezultati zvaničnih nalaza još čekaju.

Predsjednik opštine Berane Vuka Golubović kazao je da je spreman da podnese ostavku ukoliko se utvrdi da je Vodovod odgovoran za epidemiju u Beranama. On je, isprovociran tvrdnjama opozicije da vlast odgovornost pokušava da prenese na mještane Beransela, koji ne dozvoljavaju odlaganje smeća u svojoj okolini, podsjetio da je, dok su opozicione partije bile na vlasti, Berane bilo izolovana i zatvorena opština u koju je dolazak bio nemoguć čak i predsjedniku države i premijeru. Direktor Vodovoda Faruk Pačariz

ne vjeruje da je uzrok epidemije neispravna voda i poručuje da treba sačekati rezultate analiza. “Preduzeće Vodovod i kanalizacija preduzelo je sve potrebne mjere da spriječi trenutnu situaciju u Beranama”, rekao je Pačariz, na vanrednoj sjednici Skupštine opštine Berane. “Preduzeće je već osuđeno. Mi ne isključujemo mogućnost da je uzrok voda, ali smo mi kao preduzeće radili sve po propisima. Sačekajmo konačne rezultate, pa tražimo krivca. Instutut za javno zdravlje je četiri puta uzimao uzorke vode za analizu i do sada su objavljeni rezultati tri nalaza”, dodao je Pačariz.

Odbornik SNP-a Dragomir Đukić je na sarkastičan način kazao da vlast pokušava da zbuni građane kako bi bili izbjegnuti odgovori i odgovorni prošli nekažnjeno. On je rekao da su ovdje krivi građani samo zato što su pili tu vodu, iako ih niko nije obavijestio da voda nije za piće. Goran Kiković iz Nove srpske demokratije pocijepao je račun za vodu koju, kako je rekao, neće da plaća jer je već danima ne pije. “Pozivam sve građane da pocijepaju svoje račune kao što ću to ja sada da uradim, i da se voda ne plaća, jer ste nas sve potrovali”, kazao je Kiković.

Politička zloupotreba?

Predstavnici vladajuće koalicije u Beranama pokušali su tokom čitave sjednice da sa sebe skinu odgovornost i optužili su opozicione odbornike da im je epidemija dobro poslužila u političke svrhe i sakupljanje političkih poena pred sve izvjesnije lokalne izbore u Beranama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari