Svaka druga osoba u Srbiji ima "čvorić" na štitnoj žlezdi, među obolelima i mlađi od 18 godina 1Foto: shutterstock/Anna Vel

Hiljade građana su se proteklog vikenda javile za preventivni pregled štitne žlezde u zdravstvenim ustanovama širom Srbije, a u samo jednoj bolnici je za dan pregledano 90 pacijenata, od kojih je 67 imalo promene na tom organu, piše danas list Nova.

Lekari su šokirani skokom obolelih, ali i padom starosne granice pacijenata, među kojima su i mlađi od 18 godina, i naglašavaju da svaka druga osoba u Srbiji ima „čvorić“ na štitnoj žlezdi.

Od nedavno se terapija za tu bolest može dobiti u apoteci isključivo sa receptom i izveštajem specijaliste, zbog učestalih nestašica i zloupotreba, čije posledice po najteže pacijente mogu biti fatalne.

Lekari tvrde da je važno da se redovno kontrolišu osobe koje imaju genetske predispozicije za neku od bolesti u vezi sa štitnom žlezdom, kao i oni sa autoimunim oboljenjima i ljudi stariji od 45 godina, dok su pregledi preporučeni i za mlađe od 18 godina, jer se starosna granica oboljevanja naglo i drastično spustila.

Specijalista endokrinolog Miloš Žarković izjavio je da je povećana stopa oboljevanja i poremećaja rada štitne žlezde u celom svetu, jer je sve više gojaznosti i drugih faktora rizika koji jačaju, ali je poboljšana i dijagnostika.

Prema rečima Žarkovića, Hašimoto ima oko 10 odsto osoba mlađih od 30 godina, a od svih obolelih oko pet odsto mogu biti karcinomi, dok čvorić na štitnoj žlezdi ima svaka druga osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari