Svaka peta mlada osoba je izložena virtuelnom nasilju 1Foto: Nenad Kovačević/Danas

Svaka peta mlada osoba je doživela nasilje na internetu, kao što je skoro svaka peta žena u Srbiji doživela nasilje, i takva vrsta nasilja se može umanjiti i pobediti kroz prevenciju, ranu detekciju i pravovremenu intervenciju.

To je rečeno tokom radionice „Sigurna na mreži? – Kako reagovati na govor mržnje, pretnje i mizoginiju na socijanim mrežama“, koja je održana u Užičkoj gimnaziji za učenike i profesore te škole.

Nataša Milojević, predstavnica beogradskog Fonda socijalne i demokratske incijative (FOSDI), Svetlana Janković, potpukovnica i stručnjakinja za bezbednst i rodne politike, i Jelena Samadržić, stručnjakinja za digitalnu komunikaciju, razgovarale su sa užičkim gimnazijalcima o načinima prepoznavanja, preveniranju i prijavljivanju nasilja na društvenim mrežama.

Ona je objasnila da FOSDI sprovodi taj projekat uz podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, u okviru višegodišnjeg i obimnog progama Rodna ravnopravnost za javne politike za razvoj Srbije.

Svaka peta mlada osoba je izložena virtuelnom nasilju 2
Nataša Milojević/Foto: Nenad Kovačević Danas

„Među mladima je najpopularniji Fejsbuk, a na poslednjem mestu je Tik Tok i sve mlađa populacija, pa i maloletnici, koriste društvene mreže“, rekla je  Nataša Milojević.

Ona je istakla da je nasilje nad devojčicama i mladim ženama na društvenim mrežama moguće sprečiti, ukoliko se ono prepozna i na njega pravovremeno reaguje.

„Naš cilj je da pošaljemo poruku o neprihvatljivosti nasilne komunikacije u realnom i virtuelnom svetu i da pomognemo mladim ljudima, njihovim roditeljima, pedagozima i nastavnicima da saznaju koji su to oblici i mogućnosti reagovanja na slučajeve virtuelnog nasilja“, kazala je Milojević i objasnila da je taj projekat pokrenut nakon samoubistva dečaka, koji je bio izložen vršnjačkom nasilju.

Svaka peta mlada osoba je izložena virtuelnom nasilju 3
Svetlana Janković/Foto: Nenad Kovačević/Danas

Jelena Samadržić je, posredstvom vido-linka, govorila o oblicima nasilja na društvenim mrtežama, a Jelena Janković je objasnila zakonske okvire i procedure prijavljivanja i ramere takvog nasilja.

„Svaki peti mladi je doživeo nasilje na internetu, kao što je skoro svaka peta žena kod nas doživela nasilje. Pokušavamo da ukažemo na taj problem i  podignemo svest u društvu koliko je za devojčice, ali i momke, bitna lična bezbednost, a time i bezbednost zajednice“, poručila je Janković.

Većina mladih na društvenim mrežama

„Prema našem istraživanju, koje su uradili studenti iz Beograda i Čačka, više od 80 mladih ima naloge na društvenim mrežama. Deo njih provodi 12 sati, a neki od pola sata do sat vremena na društvenim mrežama“, ukazala je Nataša Milojević.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari