Svaki kraj svoj vašar ima 1Foto. muzej

Svaki kraj u Srbiji svoj vašar ima, gde se susreću ljudi i prikazuju i prodaju rukotvorine.

Još je Vuk Stefanović Karadžić u „Srpskom rječniku“ opisao osnovne funkcije vašara, versku, trgovačku, zabavnu i društvenu.

Održavanje vašara se i danas vezuje za velike crkvene praznike, a nekada su se i fizički odvijali u portama ili u blizini pravoslavnih hramova, objašnjava predsednica Etnološke sekcije Ivana Jovanović Gudurić.

„Ekonomski aspekt vašara ogleda se, pre svega, u trgovini, koja je tokom vekova, a i danas, predstavljala njihovu primarnu odrednicu. Na vašarima se trgovalo stokom, žitaricama i drugim poljoprivrednim proizvodima. Oni su bili glavna mesta na kojima su svoje proizvode plasirale zanatlije, a prodavali su se i proizvodi domaće radinosti. Vremenom, zabavna funkcija vašara postajala je sve izraženija. U socijalnom smislu, vašari su oduvek bili mesta susretanja, specifičnog gostoprimstva, ali i uspostavljanja novih veza“, navodi Ivana Jovanović Gudurić.

Ona objašnjava da je svaki segment ovih masovnih narodnih okupljanja bio utvrđen pisanim zakonima i regulativama.

„Kroz temu vašara etnolozi imaju mogućnost prezentacije i inerpretacije različitih segmenata našeg kulturnog nasleđa. Na ovim spefičnim prostorima prepliću se različite etnološke teme, od zanatstva do tradicionalne gastronomije i ritualnih oblika ponašanja. Istovremeno, današnji vašari predstavljaju odlično polje na kojem se ogledaju fenomeni kao što su potrošačka kultura, hiperprodukcija, prodor inustrijske robe ili novokomponovana muzika. Zato vašari, sa svim svojim specifičnostima, ostaju nepresušan izvor za proučavanje najrazličitijih segmenata tradicionalne i savremene kulture“, jasna je Gudurićeva.

Svaki kraj svoj vašar ima 2
Foto: muzej

Koliko su vašari važan društveni fenomen govori i činjenica da je Etnološka sekcija Muzejskog društva Srbije odabrala baš vašare kao temu svoje prve zajedničke izložbe.

Tokom prethodnih decenija etnolozi zaposleni u muzejima su prikupili vrednu građu o najznačajnijim vašarima na našim prostorima, a mnogi to čine i danas.

Izložba „Tradicija vašara u Srbiji“ nastala je sa idejom da se deo ove građe objedini i prikaže najširoj javnosti.

Tim povodom Zrenjanin će biti deveti grad gde se prezentuje izložba „Tradicija vašara u Srbiji“.

Izložba je rezultat rada 24 etnologa iz 18 muzejskih institucija naše zemlje među kojima su i kustosi zrenjaninskog muzeja, mr Rajka Grubić i Branka Sikimić.

U Zrenjaninu će izložba biti predstavljena u utorak 17. oktobra, sa početkom u 19 časova, u Malon salonu Narodnog muzeja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari