Svaki peti student smatra da prinudni seks u braku nije silovanje 1Foto: Pixabay/Ghcassel

Čak 33 odsto ispitanika smatra da Srbiji nije potrebno više žena na pozicijama moći u društvu, 25 odsto ispitanika ne bi glasalo za ženu na izborima, dok se svaki treći ispitanik ne slaže sa tim da muškarci i žene treba ravnopravno da dele kućne poslove.

Ovo su neki su od nalaza istraživanja studenata druge godine Fakulteta političkih nauka (FPN) o ravnopravnosti polova među studentima beogradskih fakulteta.

U istraživanju je učestvovalo ukupno 1.102 ispitanika sa preko 35 beogradskih fakulteta, od čega 82 odsto ispitanika državnih, a 18 odsto privatnih fakulteta.

Istraživanje pokazuje da gotovo svaki peti ispitanik smatra da su muškarci bolji radnici i da je shodno tome normalno da imaju veću platu.

Takođe, svaki peti ispitanik smatra da u vreme nestašice posla, muškarci treba da imaju prednost pri zapošljavanju u odnosu na žene. Svaki četvrti student smatra da dobacivanje na ulici devojkama nije ništa strašno, dok trećina smatra da je odgovor NE prilikom „muvanja“ zapravo signal da treba još da se potrude.

Čak 43 odsto studenata smatra da su devojke same krive kada ih neko uznemirava zbog njihovog provokativnog oblačenja, a svaki peti smatra da prinudni seks u braku nije silovanje.

Uvidi iz istraživanja pokazuju da su ispitici prilično konzervativni (na skali od 0 do 1 nalaze se u proseku na vrednosti 0,51). Ono što se ne uklapa u njihov konzervativni svetonazor je podrška legalizaciji marihuane (55 odsto ispitanika podržava). Takođe, rezultati pokazuju da ispitanici imaju veoma izraženo socijalno nepoverenje.

Gotovo 37 odsto ispitanika navodi da ne veruje osobama druge nacionalnosti, dok oko 55 odsto ističe da ne veruje ni svojim komšijama.

Studenti Fakulteta političkih nauka, ovim istraživanjem žele da ukažu na problem neravnopravnosti koji „latentno“ kruži među mladom populacijom u Srbiji.

„Feminizam i borba za jednakost polova su važni za sve nas, to nije samo ženska tema niti borba. To je stvar svih nas“, poručili su sa FPN-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari