Sve veći broj respiratornih oboljenja zbog požara u Vinči 1Foto: Beta/Emil Vaš

Više čitalaca Danasa iz Beograda javilo se redakciji proteklog dana, ukazujući na pojačane respiratorne probleme i astmatične napade.

Za pulmološkinju Tatjanu Radosavljević nema dileme da je povišen broj plućnih bolesnika sa tegobama posledica požara deponije u Vinči, a da nadležni nisu na vreme reagovali te da je upozorenje „zatvorite prozore“ – stiglo kasno, kada se dim već uvukao u domove Beograđana.

Naša čitateljka Ana L, studentkinja, živi u Zemunu, astmatičarka je od malih nogu, a napad je dobila u noći između ponedeljka i utorka.

– Probudila sam se gušeći se. Dim je bio vidljiv golim okom, celom dužinom Dunava u Zemunu. Kašljala sam i borila se za dah. Uzela sam ventolin, pojačala dozu lekova i tako nekako izdržala do jutra – kaže Ana.

Druga čitateljka koja nam se javila živi na Dunav stanici, blizu Pančevačkog mosta, gde je toksični oblak iz Vinče prvo stigao u subotu, a zatim se proširio i na druge delove Beograda.

– Osim astme, imam problema i sa sinusima. Tokom vikenda sam bila ubeđena da imam upalu sinusa, ali su se simptomi pogoršavali. Juče sam dobila gušenje, iz nosa mi je išla krv, a oči su me pekle čitav dan zbog čega sam morala da se obratim doktoru – priča nam Kristina N.

Sve veći broj respiratornih oboljenja zbog požara u Vinči 2
Foto: Medija centar

Za Tatjanu Radosavljević nema sumnje da su ovi simptomi posledica požara u Vinči, „jer iako nemate zvanične podatke o zagađenju vazduha, svi znamo šta dim sadrži“.

– U dimu ima sumpor dioksida i azot oksida. Oni su definitivno razlog za pogoršanje svih opstruktivnih hroničnih bolesti pluća. Oni direktno deluju kao respiratorni iritatori. To vam je kao da se zatvorite u kupatilo i udišete domestos – objašnjava naša sagovornica.

Radosavljević navodi da je greška nadležnih što građane u subotu nisu obavestili da dim sa deponije iz Vinče kreće ka Beogradu.

– Ovo što se sada događa je najdirektnija posledica požara. Nema šta drugo. Ambrozija još nije procvetala, ne možemo pripisati njoj. Nema promene vremena, oscilacija, te je zdravlje Beograđana pogoršano isključivo zbog gorenja deponije. Sumpor dioksid i azotni oksid bi trebalo da se mere, ali javnost nije obaveštena o njihovoj količini u vazduhu. Pretpostavljam da će se u većem broju javljati i kardiološki pacijenti jer će i oni osetiti prisustvo ovih jedinjenja, kao i ljudi koji imaju probleme sa centralnim nervnim sistemom – ukazuje Radosavljević.

Na pitanje koliko će to da traje, naša sagovornica kaže da će se kiseli gasovi u vazduhu smanjiti kada se u potpunosti ugasi požar.

– A koliko će oni ostati u vazduhu, to bog sveti zna. Jer, postoji i drugi problem, a to je smrad stajskog đubriva koji se takođe danima širi Beogradom, a sadrži ove štetne gasove. Velike su vrućine, vetra nema, tako da niko ne može prognozirati koliko će zagađenje trajati – naglašava naša sagovornica.

Doktorka savetuje svima koji su oboleli od respiratornih oboljenja i čije se zdravlje naglo pogoršalo da pojačaju svoju terapiju, i da se obrate doktoru, ukoliko to ne pomogne.

– Sigurno će neki dobiti infuziju, a moguće je da teži bolesnici završe u bolnici. Sad je, nažalost, tako kako je, i moramo da lečimo posledice. Kada je izbio požar, odnosno kada je dim krenuo da se širi, trebalo je upozoriti ljude da ostanu kod kuće i zatvore prozor. To je ipak vanredna situacija. Poruka o zatvaranju prozora je stigla kasno, kada je dim već ušao u naše domove i kada nije bilo svrhe zatvarati ih. Trebalo je pravovremeno obavestiti i upozoriti građane, a to nije učinjeno – zaključuje Tatjana Radosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.