Načelnica ginekologije KBC "Dragiša Mišović": Sve više zaraženih trudnica 1Foto: Sajt KBC Dragiša Mišović

Načelnica ginekologije u Kliničko-bolničkom centru „Dragiša Mišović“ Slađana Mihajlović upozorila je danas da je sve više trudnica zaraženih korona virusom i istakla da je nepohodno da se vakcinišu i trudnice i dojilje.

„Savet je da se vakcinišu pre nego što planiraju da ostanu u drugom stanju ili ako su trudne da prođe 12 nedelja i onda prime Fajzerovu vakcinu. Ako su se porodile i doje, mogu da prime vakcinu“, rekla je Slađana Mihajlović za RTS.

Ona je objasnila da ako je trudnica kovid pozitivna prvo treba da ide u kovid ambulantu doma zdravlja ili infektivne klinike, a ne kod ginekologa. Dodaje da će ih i dalje kontrolisati njihov ginekolog, ali u delu gde se kontrolišu kovid pozitivni.

Slađana Mihajlović je ukazala da su prošle godine bile lakše kliničke slike trudnica koje su bile zaražene, ali da je sa povećanjem broja obolelih došlo do teških kliničkih slika, a bilo je i trudnica koje su izgubile život.

„Neminovno da je vakcinacija potrebna da bi klinička slika bila blaža, ukoliko se razbole od kovid infekcija. Svima treba da bude jasno da je ova bolest o kojoj i dalje ne znamo sve. Svako ko je iole svestan svog zdravlja treba da se vakciniše“, kazala je Slađana Mihajlović.

U KBC „Dr Dragiša Mišović“ nalazi se 170 kovid pacijenata, gotovo svaki četvrti zahteva neku vrstu kiseoničke potpore, a na lečenju je oko 40 dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari