Svedok Čel Gaši: Informacije dostavljane iz Srbije, video sam ime Vukčevića 1Foto: Screenshot

Gledajući kutiju sa dostavljenim dokumentima, posmislio sam kako Specijalizovano tužilaštvo može da se spusti na nivo Srbije, izjavio je danas Čel Gaši, član Udruženja ratnih veterana OVK, na suđenju Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju u Hagu.

Podsetimo, po optužnici Specijalizivanog tužilaštva, Gucati i Haradinaj, nekadašnji lideri Udruženja veterana OVK, terete se, između ostalog, za ometanje službenih lica i zastrašivanje svedoka.

Oni su, po optužnici, na konferencijama za medije ovog Udruženja, od 7. do 25. septembra prošle godine, objavili poverljive dokumente Specijalizovanih veća i Specijalizivanog tužilaštva Kosova, uključujući i identitet potencijalnih svedoka.

Gaši, inače šesti svedok Gucatijeve odbrane, naveo je u svojoj pisanoj izjavi koja je pročitana u sudnici, da je bio zbunjen zašto su dokumenti dostavljeni Udruženju.

– Smatrali smo da javnost na Kosovu treba da bude upoznata sa sadržajem kutije jer bi to omelo rad Specijalizovanih veća, a to je sud koji mi ne priznajemo kao legitiman. Nismo hteli da iznosimo nikakava imena, samo smo želeli da kažemo javnosti da su iz Srbije dostavljali informacije – rekao je Gaši.

Kako je dodao, u dokumentima je video ime Vladimira Vukčevića (prvog tužioca za ratne zločine Srbije, prim. aut.) na srpskom jeziku.

– Nisam najbolje znao ko je on, ali sam video da su tužilaštvo i Vukčević razmenjivali neka pisma – istakao je Gaši.

Na pitanje tužilaštva da li su objavljivanjem dokumenata hteli da osujete rad Specijalizovanih veća, Gaši je odgovorio: “Vi ste sami osujetili svoj rad kada ste materijale uzeli iz Srbije”.

Inače, Gaši je u pisanoj izjavi, najpre, naveo da je 1985. njegov rođak bio na odsluženju vojnog roka u JNA i da vraćen je porodici u kovčegu.

– Rečeno nam je da ni pod kojim okolnostima ne otvaramo kovčeg pre sahrane, ali nismo na to obratili pažnju. Kada smo otvroili kovčeg, videli smo da je imao dve prostrelne rane. Delovalo je da je upucan s leđa. Kao porodica smo smatrali da je JNA odgovorna za to. U martu 1987. služio sam vojsku u Vranju. Očekivao sam da će me ista sudbina sačekati kao mog rođaka. S obzirom na postupanje sa albanskim vojnicima sve više se pojačalo moje uvrenje da Kosovo treba da postane nezavisna država – istakao je Gaši.

Dodao je da je 1989-90. godine sudelovao u studentskim protestima i štrajkovima, ukazujući da su devedesetih godina Albanci sistematski dobijali otkaze sa posla.

– U februaru 1997. stupio sam u redove OVK i uzeo sam oružje. Stalno smo bili pod nadzorom Srba, stalno smo se plašili da će nas uhapsiti i ubiti. Početkom 2017. postao sam član Upravnog odbora Udruženja veterana OVK. U to vreme sam bio blizak sa Gucatijem – rekao je Gaši.

U pisanoj izjavi se dalje navodi da je Gaši 7. septembra prošle godine bio sa Gucatijem i Haradinajem u prostorijama Udruženja kada je dostavljen paket, te da su najpre pomislili da je to bomba.

– Shvatili smo da su samo dokumenti, koji su bili na srpskom, uključujući i imena poput Vukčevića. To ime mi nije bilo poznato, ali sam ga video više puta, jer se pominjalo u brojnim dokumentima – istakao je Gaši.

Zatim je naveo da je 8. septembra u Udruženju video četiri stranca – dvojica su bili istražitelji iz Haga, i dvoje su bili prevodioci, muškarac i žena.

– Tražili su nam da im vratimo dokumente, mi smo im rekli da nećemo dok ne budemo razgvarali sa tužiocem s Kosova. Potom se 16. decembra muškarac pojavio u prostorijama. Delovao je zbunjeno. Spustio je kutiju na pod i izašao. Bio je maskiran i bilo je nemoguće prepoznati ga. Trčali smo za njim niz stepenište ali je bio prebrz – istakao je Gaši u svojoj pisanoj izjavi.

Pošto je tražio da nekoliko, kako je rekao, manjih grešaka bude ispravljeno u njegovoj izjavi, tužilaštvo je Gašija na početku ispitivalo zbog čega i kada je uočio greške u svojoj izjavi.

Tužilaštvo je potom navelo da je odbrana u mejlu od 6. decembra uveče potvrdilo tužilaštvu da se Gaši slaže sa izjavom.

Međutim, on je rekao da je video te greške kada je došao u Hag da svedoči.

Jedna od grešaka bila je u vezi sa njegovim obrazovanjem.

Suđenje Gucatiju i Haradinaju nastavlja se u sredu, 15. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari