Vučić iz Pekinga: Video sam Putina, puca od samopouzdanja 1Printskrin TV Pink

Video sam predsednika Putina, nismo imali bilateralni susret, kratko smo razgovarali, on je imao važan i dug sastanak sa Sijem, rekao je Aleksandar Vučič, predsednik Srbije, u izjavi srpskim novinarima u Pekingu, gde učestvuje na međunarodnom ekonomskom i političkom forumu „Pojas i put“.

Video sam da on (Putin) puca od samopouzdanja, naveo je Vučić, dodajući da je video da je ruski predsednik imao duge razgovore sa kineskim predsednikom Sijem, i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Predsednik Srbije je pomenuo, potom da je i sam pričao sa Orbanom, ali o predstojećoj sednici Evropskog saveta „bitnoj za nas“ i „igrama koje se tu igraju“, nadovezujući se potom u izjavi na temu sertifikata za srpske jabuke i izvoz maline i voća.

Putina je pominjao u odgovoru na pitanje novinarke TV Pink.

Vučić je ocenio da je imao izuzetno prijateljski razgovor sa kineskim predsednikom Si Đinpingom o svim važnim temama, preneo je RTS.

Kako je rekao, razgovarali su o Kosovu i Metohiji, poštovanju međunarodno pravnih normi i onome kroz šta Srbija prolazi i o primeni dvostrukih standarda, nepoštovanju Povelje UN i Rezolucije 1244.

„Naišli smo na razumevanje naših kineskih prijatelja. Razgovarali smo i o drugim stvarima koje su za nas potrebne. od saradnje u svim oblastima ekonomije, privrede, vojno-tehničke saradnje“, rekao je Vučić i dodao da Srbija u ovom trenutku nema od koga drugog da nabavi modernije i sofisticiranije naoružanje.

Bilo je reči, kaže, i o infrastrukturnom povezivanju i sve većem broju kineskih investicija, prenosi RTS.

Vučić je ponovio da bi sprorazum o slobodnoj trgovini, koji je potpisan u Pekingu, mogao da stupi na snagu do juna sledeće godine i naveo da predsednik Si Đinping podržava samostalnu, slobodarsku i nezavisnu Srbiju.

Govoreći o svečanoj večeri, Vučić je rekao „mislim da smo mi posle ruskog Kazačoka dobili najveće aplauze“.

Vučić iz Pekinga: Video sam Putina, puca od samopouzdanja 2
Printskrin TV Pink

Dačić: Istorijski značaj
Na pitanja novinara odgovarao je i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je naglasio da su sporazumi potpisani sa Kinom od istorijskog značaja.

Sa istorijskog aspekta, ovo što je danas ovde bilo će biti tekovina koja će biti od velike koristi za naš narod u narednim decenijama, dodao je Dačić.

Evropska unija kaže kada uđemo u EU, ti dogovori neće važiti, ali čekajte, mi moramo da radimo i živimo dok to ne bude, poručio je Dačić.

On se prethodno osvruno i na to šta sve čini odnose dve zemlje, nagoveštavajući da će sporazum imati veliki politički značaj.

Važno je što će Kina biti čvrsto uz Srbiju u teškim međunarodnim okolnostima, čeka nas sednica SB UN o KiM, tako da je podrška stalne članice Saveta bezbednosti od vitalnog značaja, istakao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari