Švendiman: Imamo dovoljno dokaza za optužnice 1Foto: Specijalizovano tužilaštvo

U svom prvom intervjuu otkako je imenovan za glavnog tužioca novog specijalnog suda Kosova, Dejvid Švendiman kaže za BIRN da je njegov tim prikupio dovoljno dokaza da optuži određene pripadnike OVK.

Švendiman međutim ističe da su njegova meta osumnjičeni zločinci, a ne Oslobodilačka vojska Kosova (OVK).

“Ja ne idem za organizacijom, ne idem za etničkom grupom, već tražim individualnu odgovornost za ono što je učinjeno”, kaže Dejvid Švendiman u intervjuu za BIRN.

Švendiman je odbio da identifikuje osobe koje su pod istragom, a jedan od razloga za njegovu prošlonedeljnu posetu Beogradu i Prištini, kako je dodao, jeste da upravo prekine takve spekulacije.

“Želeo sam da naglasim pitanje nagađanja, pretpostavki i glasina i da objasnim ljudima da ne treba verovati nečemu što ne dolazi od mene”, istakao je on.
Specijalni sud će se baviti zločinima počinjenim u periodu od 1. januara 1998. godine do 31. decembra 2000. godine, ali će procesuirati samo jednu stranu, odnosno umešane kosovske Albance. U pitanju je novi pristup koji se fokusira na odgovornost “pobednika” sukoba.

Švendiman je, ipak, ponovo naglasio da to ne znači da su optužnice pristrasne.

“Želeo sam da istaknem svoju nezavisnost, da je ključni posao koji obavljam nezavisan, i da će se sve što budem radio zasnivati isključivo na mom razumevanju činjenica koje smo prikupili i koje i dalje prikupljamo, kao i na zakonu kako sam ga ja pročitao. A zakon, kao što znate, apsorbuje i integriše međunarodne standarde koji već postoje, što bih voleo da ljudi shvate”, rekao je Švendiman.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari