Svetla u medijskom mraku 1Foto: Šabac

Šabački nedeljnik“ Podrinske“ u subotu, povodom 11 godina postojanja i rada, čitaoce i prijatelje lista daruju pozorišnom predstavom „Iskušenje“.

To je inspirativan komad o iskušenjima pred Bogom i Đavolom, u tumačenju poznatih šabačkih glumaca Anete i Ivana Tomaševića.

U prethodnom periodu povodom godišnjice bila je redovna akcija dobrovoljnog davanja krvi, ali je to sada centralizovano a organizovane su i slične humanitarne akcije. Inače, „Podrinske“ nastavljaju tradiciju „Zaslona“, prvog privatnog lista iz 1990. godine koji je zabranjen posle šest brojeva, i „Šabačke revije“, osnovane 1994. O opredeljenju ovog lista dovoljno je reći da je ove godine nagrađen Aprilskom nagradom Grada Šapca, najvišim društvenim priznanjem za razvoj demokratskih vrednosti i poštovanje ljudskih prava i slobode.

Kako je obrazloženo, kada su sloboda javne misli i reči u opasnosti redakcija „Podrinskih“ pokazuje da su profesionalna i građanska hrabrost preduslov za rad u novinarstvu da bi opravdali ulogu savesti društva i branitelja demokratije. List se najviše bavi političkim temama, a u špicu izbornih aktivnosti tiraž se penje na deset hiljada primeraka. Zbog ovakve politike lista redakcija je na meti raznih pritisaka i državnih inspekcija, a najnoviji dolaze posle anonimnih prijava.

Nedeljnik „Glas Podrinja“ osnovan je 16. decembra 1944. godine i za ovo vreme postao je svojevrstan simbol grada i ovog dela Srbije. Svojevremeno, sedamdesetih godina, list je imao tiraž od blizu 30.000 primeraka, imao je dopisnike iz svih osam opština tadašnjeg Podrinskog regiona. Pod ovim nazivom radilo je društveno preduzeće u čijem sastavu su bili i Radio i TV Šabac. U vremenu privatizacije list je otkupljen za tada rekordnih 680.000 evra, ali je privatizacija poništena zbog neplaćene zadnje rate. Pritom je desetak novinara i saradnika, nezadovoljno politkom lista i ponašanjem vlasnika, napustilo redakciju i osnovalo „Šabački glasnik“. Druga privatizacija takođe je imala visoku cenu, 180.000 evra. I ovaj list danas neguju proevropske i demokratske vrednosti, i uprkos poznatih teškoća u ovoj sferi, uspešno posluje. Za razliku od drugih sredina, čak i prestonice, Šabac je oaza slobodnog novinarstva, a za medijske projekte iz budžeta se izdvaja oko jedan odsto. Z a ovu godinu dato je 32 miliona dinara, i što je najznačajnije u komisiji za dodelu sredstava bili su eminentni predstavnici relevantnih novinarskih udruženja.

Porodica urednika na „saslušanju“

Direktor „Podrinskih“ Ivan Kovačević javno je nedavno ukazao da su inspektori za privredni kriminal zahtevali dolazak u službene prostorije njegove ćerke i supruge, navodno zbog izjava građanskih lica. Pitanje je bilo da li se „Podrinske“ štampaju u prostorijama KUD Abraševića. Inspektori bi morali to da znaju, jer to piše u impresumu. Naravno, ništa nije pronađeno u smislu „pranja novca“, a na osnovu medijskog projekta „Podrinskim“ je iz gradskog budžeta dato šest miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari