"Svi koriste mobilne sa litijumskim baterijama, ali svi moraju i da jedu": Levčani se barikadama brane od sudbine Gornjih Nedeljica 1Foto: Z. S. M.

Danas počinje četvrti mesec kako su Levčani danonoćno na barikadama boreći se protiv istraživanja litijuma u svom kraju.

Sa pojavom prvih mašina kompanije Balkan istraživanje d.o.o. 13. septembra na granici sela Sibnica i Kaludra smesta su se samoorganizovali i „stvorili” pored placa koji je prodat istraživačima ruda – i za sada, u njihovom slučaju po potencijalne eksploatatore – gubljenja vremena.

Levač je oduvek poznat kao voćarski i poljoprivredni kraj. Zbog toga sa blokade spremno odgovaraju na zlurade komentare „da su primitivci” i „kočioci razvoja i svetle budućnosti” da „rudnik zdrave hrane” ne menjaju za rudnik litijuma. Na opaske da „svi koriste mobilne telefone sa litijumskim baterijama” još spremnije repliciraju – „da svi moraju i da jedu”.

Ne žele da dožive ono što preživljavaju stanovnici Gornjih Nedeljica. I dok ostali krajevi Srbije ugroženi od istraživanja litijuma privlače veću medijsku pažnju Levčani su na straži od septembarskih vrelina i kratkih rukava na blokadi „stigli” do decembarskog snega i logorskih vatri kraj kojih se greju.

"Svi koriste mobilne sa litijumskim baterijama, ali svi moraju i da jedu": Levčani se barikadama brane od sudbine Gornjih Nedeljica 2Tokom ovih meseci imali su pomoć i podršku svih ekoloških organizacija u Srbiji, pojednih medija, opozicionih narodnih poslanika iz Skupštine Srbije i svoje dijaspore, ali ni u jednom trenutku nisu svoju sudbinu „stavili” u tuđe ruke jer su svesni da je otvaranja rudnika „put bez povratka”.

Na stalnom dežurstvu i straži u Sibnici neprekidno se smenjuju žitelji iz više od dvadeset sela rekovačke opštine, stari i mladi, muškarci i žene. Niko od njih više ne broji stražarske dane i noći na krivini u šumi.

Borba protiv litijuma u Levču traje od prošlog leta i iscrpeli sve institucionalne načine. U međuvremenu je opština Rekovac donela izmene i dopune Prostornog plana kako bi se rudarenje zaustavilo na ovom području ali resorno Ministarstvo se povodom toga nikada nije oglasilo.

Levčani znaju šta ne daju za razliku od vlasti koja podilazi stranim investitorima bez obzira na pogubne posledice po živote sopstvenih građana.

Istina je da ako puno malih ljudi na puno malih mesta, napravi puno malih koraka mogu da promene svet. Žitelji Levča ne žele da ga menjaju već sačuvaju onakvog kakav jeste a svoj „korak”, veliki ili mali „na strašnom mestu postojati” su napravili još pre tri meseca. I ne mrdaju.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari