"Svi oficiri koji su učestvovali u Srebrenici sada su penzioneri Srbije" 1

Svi oficiri Vojske Republike Srpske koji su učestvovali u genocidu u Srebrenici 1995. godine primali su platu Vojske Jugoslavije i sada su penzioneri Srbije, rečeno je danas tokom „Javnog časa o sudski utvrđenim činjenicama o genocidu u Srebrenici“, čiji je organizator Fond za humanitarno pravo (FHP).

Bežeći od reči genocid smo pobegli od istine i izuzimamo ulogu Srbije u ratu u BiH i drugim ratovima, naveo je Nemanja Stjepanović iz FHP, uz konstataciju da nikada nije postojalo ovakvo ćutanje vrha srpske politike o Srebrenici.

To ukazuje na pokušaj da se Srebrenica gurne pod tepih, izjavio je Stjepanović i dodao: Dužnost svih nas je da saznamo šta se desilo i to prenesemo novim generacijama. Ali, daleko smo od spremnosti da sagledamo činjenice.

Stjepanović je rekao da izjava potpredsednika Socijalističke partije Srbije Predraga Markovića o „privremenoj“ granici na Drini između Srbije i Republike Srpske govori „da se nije odustalo od koncepta koji je doveo do Srebrenice, višegodišnje opsade Sarajeva, hiljada izbeglica“.

Taj koncept predviđa teritorijalno uvećanje, etnički čista područja, izjavio je Stjepanović.

On je rekao da je 10. jula 2005. na novosadskom festivalu Egzit održan minut ćutanja za srebreničke žrtve, ali da je „danas to nezamislivo“.

To se neće dogoditi ni ove, ni narednih godina. Oko nas šetaju ljudi koji su učestvovali u zločinu u Srebrenici, a niko ih ne dira, konstatovao je Stjepanović.

On je izneo podatak da je 30 Muslimana iz Srebrenice pobeglo u Srbiju.

Ovde su uhapšeni, ispitivani su, a zatim predati policiji i vojsci Republike Srpske i 24 su ubijena, izjavio je Stjepanović.

Prema njegovim rečima, zločin u Srebrenici je izgledao kao „fabrika ubijanja“.

Radilo se po smenama, vrlo organizovano. Masovne grobnice su bile unapred iskopane, izjavio je Stjepanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari