U ovom trenutku svi naši objekti su otvoreni i radimo punim tempom. U avgustu, septembru i oktobru trebalo bi da zakupimo jedan broj ležaja u hotelu „Fontana“, u neposrednoj blizini naših objekata, da bismo primili nov broj pacijenata.

U prvih pet meseci ove godine bio je smanjen broj pacijenata i količina ugovorenih sredstava. Sada smo to vratili u normalu jer smo u prethodnih mesec dana svim filijalama, ekspoziturama, izabranim lekarima i velikom broju pacijenata objasnili da je, od novembra prošle godine, počeo program desetodnevne edukacije dijabetičara na tabletama – kaže dr Dejan Stanojević, direktor Specijalne bolnice „Merkur“ u Vrnjačkoj Banji.

Krajem prošle godine vašu ustanovu, ali i opštinu, potresale su priče o privatizaciji Specijalne bolnice. Dokle je stigao taj proces?

– Sve je to došlo do vrha države i političkih partija i trenutno je odloženo. Nije potpuno stopirano jer je to odluka Vlade Srbije koja nije poništena. Sada pokušavamo da uđemo u neke druge oblike kao što je javno-privatno partnerstvo. Ova ili neka druga vlada sigurno će se baviti „Merkurom“ jer je ovo velika i izuzetno uspešna ustanova, a svi zlatnu koku vole da imaju uz sebe ili da budu njeni vlasnici.

Poslednjih desetak godina u znaku su velikih investicija – renoviranja objekata, kupovine najsavremenijih medicinskih aparata, uvođenje novih programa. Kako obezbeđujete sredstva?

– Imamo dobar ugovor sa RZZO i veliku podršku Ministarstva zdravlja. Ovo je prvi i jedini projekat na nivou zdravstva Srbije koji finansira prevenciju. Uspeli smo kvalitetnim radom i sada naši lekari putuju po celoj Evropi i svetu i prezentuju naše usluge i delatnost. Znam da u Evropi na jednom mestu ne postoji 500 dijabetičara koji se leče u jednom danu. Mi smo jedan od najvećih centara za lečenje dijabetičara u Evropi. To je doprinelo da domaćinskim poslovanjem uspevamo da odvojimo deo profita i vratimo ga u nove sadržaje.

Šta posebno izdvajate u ovogodišnjoj ponudi za lečenje u „Merkuru“?

– U poslednjih sedam-osam godina idemo ka vrhu zaokruživanja medicinske dijagnostike i lečenja. Blizu smo cilja da sjedinimo sve što je potrebno pacijentu u toku boravka kod nas. Ove godine smo uradili Peloidni centar ili kako se to u narodu kaže terapija blatom. To je prostor na oko 400 kvadrata gde pacijentima mogu da se rade parcijalne i totalne terapije s hladnim, toplim i vrućim peloidom. Ovih dana počela je da radi i beogradska Specijalna bolnica za hiperbaričnu medicinu, a zajedno smo napravili četrnaestomesnu komoru. Ovakva komora postoji samo još u Beogradu, pa pacijenti iz centralne, istočne i zapadne Srbije sada mogu da se leče i u „Merkuru“.

Zbog čega se u Specijalnoj bolnici „Merkur“ stalno potencira važnost programa edukacije dijabetičara?

– Radi se o izuzetno važnom programu jer ogroman broj dijabetičara krije ili beži od svoje bolesti i nije dobro informisan. To je jedan od najvećih problema koji mi uspešno rešavamo kroz petodnevnu Školu dijabetesa. I dijabetičari na tabletama treba da znaju da imaju pravo na desetodnevnu edukaciju u „Merkuru“. Nažalost, pored ogromnog broja pacijenata to ne znaju ni izabrani lekari, ni članovi lekarskih komisija. Koliko su važni ovi programi govori i podatak da nakon dve i po godine programa za edukaciju dijabetičara na insulinu imamo oko četiri odsto onih kojima je ta terapija ukinuta i na taj način je 1.000 ljudi i njihovih porodica rasterećeno. Kod pacijenata na tabletama imamo veliki broj onih kojima šećer nije dobro regulisan i njih brzo prevodimo na insulinsku terapiju da bi im poštedeli krvne sudove od oštećenja.

Zakon o javno-privatnom partnerstvu?

– Naše investicije su uvek između pola i milion evra. Od toga polovina je za tekuće održavanje jer su objekti dosta stari, a 50 odsto ide na druge stvari. Do kraja godine treba da izgradimo novi prostor od blizu 500 kvadrata za perionicu i hladnjaču jer postojeći ne mogu da zadovolje potrebe. Sledeće godine ulazimo u veliku investiciju, renoviranje hotela „Romanija“, jedinog našeg objekta koji nije renoviran. Imaće oko 2.000 metara kvadratnih sa 60 ekskluzivnih soba na nivou četiri zvezdice. Taj objekat će biti namenjen gostu koji ne pita za cenu već traži visoki kvalitet medicinskih usluga. Očekujem da nam u tome pomogne država, da nam dozvoli investicije spolja. Sada nam to ne daju, ali očekujem da do kraja godine Skupština Srbije donese zakon o javno-privatnom partnerstvu. To funkcioniše u celoj Evropi i kažu da je to jedan od najboljih oblika privatizacije – delimična izmena vlasništva. Ako se to desi, onda će „Romanija“ biti kvalitetan centar za medicinski i zdravstveni turizam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari