Mečevima između Italije i Rusije, odnosno Brazila i Argentine, noćas je u Kordobi počeo finalni turnir odbojkaške Svetske lige na kojem učestvuje i reprezentacija Srbije. Izabranici Igora Kolakovića svoje učešće na turniru šest najboljih selekcija, u pokušaju da odbrane dvostruko srebro osvojeno u Rio de Ženeiru 2008. i Beogradu 2009, počinju u noći između četvrtka i petka (2.00) protiv najbolje svetske ekipe poslednje decenije Brazila.

– Brazilci su favoriti u meču, ali ćemo mi ući rasterećeno u duel. Pokušaćemo da povratimo našu igru i samopouzdanje iz grupne faze, a motiv više predstavlja to što igramo sa najboljima. Imaju i oni svoje mane, nisu nepobedivi i ako odigramo dobro imamo svoje šanse. Čak iako izgubimo, prolaz u polufinale možemo da tražimo protiv domaćina Argentine – rekao je uoči prvog meča kapiten „orlova“ Bojan Janić.

Srednji bloker Marko Podraščanin ističe da su se za završni turnir spremali cele protekle nedelje.

– Igramo protiv protivnika koga dobro poznajemo iz prethodnih sezona Svetske lige i klubova čije dresove nosimo. Moramo da pokušamo da ih stisnemo, da nametnemo svoju igru, jer čak i Brazilci igraju drugačije kad su pod pritiskom. Negde u glavama nam je sigurno nepovoljan skor jer smo ih u poslednjih pet međusobnih susreta pobedili samo jednom u Novom Sadu, ali bez obzira na sve imamo mlad i dobar tim pred kojim je budućnost – zaključio je Podraščanin.

Dominacija „karioka“, Srbiji šest medalja

Odbojkaška Svetska liga igra se od 1990. a reprezentacija naše zemlje, tadašnje Jugoslavije uključila se 1997. Najuspešniji nacionalna selekcija je Italija (8 zlata, 3 srebra i 2 bronze), ali je Brazil sa sedam prvih mesta u poslednjih devet godina preuzeo primat u ovom takmičenju. Naša zemlja (pod imenima Jugoslavija, Srbija i Crna Gora i Srbija) ima četiri osvojena srebra i dve bronze.

Dame brane trofej u Evropskoj ligi

Odbojkašice Srbije putuju danas u Ankaru gde će braniti trofej šampionki u Evropskoj ligi. Polufinalni meč igraće sutra (16.00) protiv Izraelki, a drugi par čine selekcije Bugarske i Turske. „Izraelke su realno za klasu slabije od nas, ali ih moramo ozbiljno shvatiti jer imaju dosta naturalizovanih Ruskinja u svom sastavu“, istakao je selektor Zoran Terzić na jučerašnjoj konferenciji za novinare u hotelu „M“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari