SZO: Najčešći veštački zaslađivač aspartam može da izazove rak, pod jednim uslovom bezbedan 1Foto: Shutterstock/Pheelings media

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) označila je aspartam kao mogući uzročnik raka.

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) i Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i Zajednički stručni komitet za prehrambene aditive (FAO) i Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) objavili su danas procenu uticaja na zdravlje zaslađivača aspartama.

Pozivajući se na „ograničene dokaze“ o karcinogenosti kod ljudi, IARC je klasifikovao aspartam kao moguće kancerogen za ljude (IARC grupa 2B), a JECFA ponovo je potvrdio prihvatljiv dnevni unos od 40 mg/kg telesne težine.

Aspartam, koji se koristi u nizu proizvoda, od dijetalnih gaziranih pića do žvakaćih guma, u julu će prvi put kao „moguće kancerogen za ljude“ opisati Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC), odsek za istraživanje raka Svetske zdravstvene organizacije (SZO), rekli su izvori, prenosi Nova.rs.

Istraživači se ne bave pitanjem o količini proizvoda

IARC, čiji je zaključak finalizovan ranije ovog meseca, nakon sastanka spoljašnjih stručnjaka grupe, ima za cilj da proceni da li je nešto potencijalna opasnost ili ne na osnovu svih objavljenih dokaza.

Ne bavi se time koju količinu proizvoda osoba može sigurno konzumirati.

Takvu preporuku daju drugi stručni odbor SZO za prehrambene aditive, poznat kao JECFA (Zajednički stručni odbor SZO i Organizacije za hranu i poljoprivredu za prehrambene aditive) i nacionalni regulatori.

Slični zaključci IARC-a u prošlosti, za različite materije, izazvali su zabrinutost među potrošačima u pogledu njihove konzumacije, doveli do tužbi i izvršili pritisak na proizvođače da preispitaju recepte i zamene ih alternativama.

To je dovelo do kritika da IARC-ove procene mogu zbuniti javnost, piše index.hr.

JECFA, SZO odbor za aditive, smatra da je aspartam siguran za konzumaciju unutar prihvaćenih dnevnih granica.

Na primer, odrasla osoba teška 60 kg morala bi popiti između 12 i 36 limenki dijetalnih gaziranih pića – zavisno od količine aspartama u piću – svaki dan da bi bila u opasnosti.

Nacionalni regulatori, uključujući Sjedinjene Države i Evropu, uveliko dele njeno stanovište.

Poverljivo do jula

Portparol IARC-a nedavno je rekao da su nalazi odbora IARC-a i JECFA-e poverljivi do jula, ali je dodao da su „komplementarni“, a zaključak IARC-a predstavlja „prvi temeljni korak u razumevanju kancerogenosti“.

Sekretarijat za aditive „sprovodi procenu rizika, koja određuje rizik da će se određena vrsta štete (npr. rak) pojaviti pod određenim uslovima i nivoima izloženosti“.

Međutim, industrija i regulatori strahuju da bi održavanje oba procesa u isto vreme moglo biti zbunjujuće, prema pismima američkih i japanskih regulatora u koja je Rojters imao uvid.

„Ljubazno molimo oba tela da koordiniraju svoje napore u reviziji aspartama kako bi se izbegla bilo kakva zabuna ili zabrinutost u javnosti“, napisala je Nozomi Tomita, službenica japanskog ministarstva zdravlja, rada i socijalne zaštite, u pismu 27. marta zamenici upravnika SZO Zuzani Jakab.

U pismu, koje je video Rojters, takođe se poziva da se zaključci oba tela objave istog dana, kao što se sada događa. Japanska misija u Ženevi, gde je sedište SZO, nije odgovorila na zahtev za komentar.

Zaključili da je glifosat „verovatno kancerogen“

Zaključci IARC-a mogu imati ogroman uticaj.

Njegovo radno telo je 2015. zaključilo da je glifosat „verovatno kancerogen“.

Godinama kasnije, iako su druga tela poput Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA) osporavala tu procenu, kompanije su i dalje osećale efekte odluke.

Nemački Bayer 2021. izgubio je treću žalbu na presude američkih sudova kojima je dosuđena odšteta kupcima koji su za svoj rak okrivili korišćenje njegovih sredstava protiv korova na bazi glifosata.

Odluke IARC-a takođe su kritikovane zbog izazivanja nepotrebne uzbune zbog supstanci ili situacija koje je teško izbeći.

IARC je noćni rad i konzumaciju crvenog mesa svrstao u kategoriju „verovatno kancerogenih“, a korišćenje mobilnih telefona kao „moguće kancerogenih“, slično aspartamu.

Udruženje ozbiljno zabrinuto zbog ovih informacija

„IARC nije telo za bezbednost hrane i njihov pregled aspartama nije naučno sveobuhvatan i uveliko se temelji na široko diskreditovanim istraživanjima“, izjavila je Fransis Hant Vud, glavna sekretarica Međunarodnog udruženja zaslađivača (ISA).

Udruženje, čiji su članovi Mars Wrigley, odsek Coca Cole i Cargill, rekla je da je „ozbiljno zabrinuta u vezi s recenzijom IARC-a, koja bi mogla obmanuti potrošače“.

Aspartam se godinama proučava

Aspartam se godinama opsežno proučava. Prošle je godine opservacijska studija u Francuskoj među 100.000 odraslih osoba pokazala da ljudi koji su konzumirali veće količine veštačkih zaslađivača, uključujući aspartam, imaju nešto veći rizik od raka.

Ona je usledila nakon studije Instituta Ramazzini u Italiji početkom 2000-ih, koja je objavila da su neki oblici raka kod miševa i pacova povezani s aspartamom.

Prva studija nije mogla da dokaže da je aspartam uzrokovao povećani rizik od raka, a postavila su se pitanja o metodologiji druge studije.

Regulatori su odobrili aspartam za globalnu upotrebu nakon što su pregledali sve dostupne dokaze, a veliki proizvođači hrane i pića decenijama su branili upotrebu tog sastojka. IARC je rekao da je analizirao 1.300 studija.

Navođenje aspartama kao mogućeg karcinogena ima za cilj da podstakne dodatna istraživanja, rekli su izvori bliski IARC-u, što će pomoći agencijama, potrošačima i proizvođačima da donesu čvršće zaključke.

Ali takođe će verovatno ponovo pokrenuti raspravu o ulozi IARC-a, kao i bezbednosti zaslađivača generalno.

Prošlog meseca SZO je objavio smernice savetujući potrošače da ne koriste zaslađivače koji nisu šećer za kontrolu telesne težine.

Smernice su izazvale buru u prehrambenoj industriji, koja tvrdi da zaslađivači mogu biti od pomoći potrošačima koji žele da smane količinu šećera u svojoj ishrani.

Izvor: Nova.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari