Tabloide zanimaju skandali, ali ne i žrtve 1Foto: FoNet/ Velimir Ilic (Arhiva)

Četvoro dece je bilo na pešačkom prelazu kada je auto velikom brzinom uleteo u krivinu i bezmalo, grubo rečeno, pokosio svu decu.

Da nije bilo betonskih stubića u koje je auto udario i preusmerio pravac kretanja, bili bi mrtvi. Sekunda ih je spasila. Deca su bila, a i dalje su izbezumljena, prestrašena i očekuju da neko stane u njihovu zaštitu – ovim rečima se medijima obratila Vesna Vesić Crnobrnja, majka jednog od tih dečaka, izrevoltirana izveštavanjem pre svega tabloida jer su pažnju preusmerili na osobu koja je izazvala nezgodu, manekenku Sandru Obradović.

Obradović je, naime, u petak, 31. jula, na Novom Beogradu oko 16 časova udarila u tri automobila, a deca koja su se tu našla su izbegla teže posledice jer su ih od udarca spasili stubići.

U izveštajima objavljenim tog dana na portalima i sutradan u novinama, akcenat je stavljen na manekenku i bivšu učesnicu rijalitija, štetu na njenom automobilu i problemima koje trenutno ima u svom privatnom životu.

– Svi članci posvećuju veliku pažnju skandalima oko dotične „dive“, i to u rubrikama stars, vip, estrada, a deca se pominju samo kao kolateralna šteta i uzgred. Smatram kao roditelj i građanin da štampa treba barem jednaku pažnju da posveti počinitelju i žrtvama – to je osnovna odlika nepristrasnog novinarstva. Pomenuti članci doprinose daljoj popularizaciji osobe koja svoju popularnost upravo gradi na ovakvim skandalima, dok žrtve postaju puki predmet, označen terminom „pokupljena ili pokošena deca“, kao da su u pitanju nekakve pokupljene bale sena a ne mladi ljudski životi – ističe Vesić Crnobrnja.

Ona dodaje da je u trenutku nemilog saobraćajnog događaja deci bilo upaljeno zeleno svetlo na semaforu a Obradovićevoj crveno.

– Uletela je u krivinu velikom brzinom, skrenula ka deci koja su refleksivno poskočila korak unazad i popadala. Njen auto je najpre sravnio sa zemljom stubiće koji su bili tik uz dečije nožice i čiji su delovi poleteli ka njima. Nakon toga je auto promenio pravac ka parkiranim vozilima u koja se dotična konačno zakucala. Nisu li ovakve bahate vožnje kojih je sve više u Beogradu i Srbiji upravo prilika da se građanima skrene pažnja da se dodatno čuvaju na beogradskom asfaltu, da se skrene pažnja državnim organima i policiji da zaštiti pešake – pita majka dečaka.

Niže od dna

Novinarka i nekadašnja članica Saveta za štampu Tamara Skroza kaže za Danas da u slučaju saobraćajnih nesreća tabloidi uglavnom „odlaze do dna“ i još malo niže. „Toliko nisko da objave priču čak i pre kraja uviđaja, pa roditelji i rodbina s njihovih portala saznaju da im je bližnji poginuo. Krši se pravo na privatnost, objavljuju reportaže sa groblja, bližnjima se postavljaju nebulozna pitanja. Krši se i pravo na dostojanstvo žrtava – pre svega u opisima povreda (pa smo npr. nedavno čitali da je ženi čijih je dvoje dece preživelo udes bila odsečena glava), ali i na fotografijama s lica mesta – ukazuje Skroza ističući da niko pritom ne misli kakve to posledice ima na roditelje i decu žrtava, pa i na društvo u celini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari