Okružni sud u Hefeju, administrativnom centru kineske provincije Anhui, stavio je tačku na slučaj ubistva britanskog biznismena Nila Hejvuda proglasivši krivom Gu Kailai, suprugu bivšeg kineskog političara Bo Silaja. Ona je osuđena na smrt za ubistvo sa predumišljajem sa odlaganjem izvršenja za dve godine i doživotnim oduzimanjem političkih prava.


Kazna znači da će Gu Kailai verovatno provesti život u zatvoru pod uslovom da naredne dve godine ne učini krivično delo. Optuženi Džang Sjiaođun je osuđen na devet godina robije. Na pitanje sudije, Gu Kailai i Džang Sjiaođun su rekli da neće podnositi žalbu na presudu. Analitičari ocenjuju da je ovakva presuda doneta da bi se zadovoljila javnost, britanska vlada i pristalice Boa.

Komentariše se i da je izricanje uslovne smrtne kazne znak popustljivosti sudija, da je Gu „preko veze“ dobila ovakvu kaznu, te da su na suđenju izbegnuta najosetljivija pitanja – da li je njen suprug, nekada vrlo uticajni Bo Silaj, imao ikakve veze sa zločinom? Kako je porodica postala tako bogata? Šta je sa poslovnim dogovorima koji su doveli do Hejvudovog ubistva? Sve su ovo vrlo neprijatna pitanja za Komunističku partiju, ističu analitičari. Suđenju su prisustvovali rođaci optuženih, predstavnici britanske ambasade, Hejvudov rođak, novinari i delegati kineskog Kongresa i Svekineskog narodnog političkog konsultativnog saveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari