Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas, povodom nacionalnog Dana sećanja na žrtve genocida u Drugom svetskom ratu, da Srbija ostaje čvrsto opredeljena za borbu protiv fašizma, nacizma i svih drugih idelogija koje propagiraju zlo i nasilje.

Predsednik Tadić je u Spomen parku Jajinci, gde je položio venac na Spomenik žrtvama nacističkog terora, istakao da je Srbija to opredeljenje dokazala i nedavnim usvajanjem Deklaracije o osudi zločina u Srebrenici.

Predsednik Tadić je istakao da su i danas Romi i Jevreji, koji su uz Srbe bili najveće žrtve gubilišta u Jajincima, i danas često žrtve segregacije.

Prema njegovim rečima, srpski narod koji je kroz čitavu svoju istoriju bio žrtva dužan je da štiti druge od nasilja i progona.

Tadić je izjavio danas da i od drugih parlamenata očekuje da osude zločine koji su se desili u 20. veku, kao što je srpski parlament osudio zločin u Srebrenici.

– Očekujem da će i drugi parlamenti u svetu smoći snage da osude zločine i da upute izvinjenje -rekao je Tadić novinarima nakon polaganja venaca na Spomen-obeležje u Jajincima, gde je u Drugom svetskom ratu streljano više od 80.000 Srba, Roma, Jevreja i drugih.

Tadić je rekao da je srpski narod kroz odluku parlamenta da donese Deklaraciju o Srebrenici smogao snage da osudi zločine koje su počinili neki pripadnici srpskog naroda. „Bilo je grešaka koje su neki predstavnici srpskog naroda počinili u naše nacionalno ime. Zbog tih grešaka smo se izvinili“, rekao je Tadić. Predsednik Srbije je upozorio na pokušaje revizije istorije i ponovno jačanje fašističkih i antisemitskih ideologa i istakao da se protiv toga treba boriti.

Dačić: Dan sećanja je velika opomena

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je danas da je Dan sećanja na žrtve genocida tokom Drugog svetskog rata velika opomena kako se takve stvari više ne bi ponavljale. Polažući vence u ime Vlade Srbije na Spomen-obeležje na Starom sajmištu u Beogradu, Dačić je istakao da je težnja današnje Srbije članstvo u zajednici evropskih naroda, što je garancija da se genocid, poput onog u Drugom svetskom ratu, više neće ponoviti. „Srbija je danas garant mira i stabilnosti na Balkanu“, rekao je Dačić. Vence na Spomen obeležje na Starom sajmištu položili su predstavnici Skupštine grada Beograda, kao i brojne delegacije udruženja za očuvanje sećanja na žrtve genocida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari