Reakcije iz BiH na tekst Radovana Karadžića iz zatvora: Prava slika današnje Srbije, sramota za Vučićevu vlast 1Radovan Karadžić Foto: EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Murat Tahirović, predsednik Udruženja svjedoka i žrtava genocida iz Sarajeva, kaže za Danas da to što je Radovan Karadžić objavio autorski tekst u “Večernjim novostima” nije ništa novo od “ratnog zločinca i onih koji mu daju medijski prostor”.

Radovan Karadžić, nekadašnji predsednik Republike Srpske, koji služi kaznu doživotnog zatvora u Engleskoj zbog ratnih zločina i genocida, “ekskluzivno” je “Večernjim novostima” objavio autorski tekst “Može li svet svet opstati bez časti”?

Karadžić u svom tekstu ističe da je “mali” rat u Jugoslaviji bio je potreban zbog “nešto većeg u Ukrajini, kojeg takođe ne bi bilo da ga Zapad nije podstakao agresivnim širenjem NATO”.

Reakcije iz BiH na tekst Radovana Karadžića iz zatvora: Prava slika današnje Srbije, sramota za Vučićevu vlast 2
Foto: Jelena Diković

– Pred sudom u Hagu je zločinac u svom procesu koristio 248 svjedoka, najviše od svih presuđenih pred Hagom, i dobio je kaznu doživotnog zatvora. Danas iz zatvora pokušava biti vođa onih koji negiraju naslijeđe, odnosno sudske presude. Poruka za one koji ga slijede – sve teorije zavjere i nevinosti Karadžića su pretočene u njegovu doživotnu robiju jer je odgovoran za počinjen genocid i druge zločine protiv čovječnosti. Mi žrtve imamo Inckov zakon pomoću kojeg se borimo protiv negatora, odnosno onih koji ga slijede. Objavljena priča zločinca Karadžića u Srbiji je još jedna sramota za Srbiju i vlast Vučića, ali je nama podstrek da istrajemo na putu istine i pravde – ističe Tahirović za naš list.

Inače, Karadžić u jednom delu teksta kaže da bi Zapad trebao “odmah da obelodani sve dokumente o ratu u Jugoslaviji; da revidiraju političke ocene koje su sve uglavnom protiv Srba; da izvrše reviziju svih sudskih procesa i “zaleče” rane koje su zadali mnogim narodima i pojedincima…”

“…, jer zapadne vlade imaju sve dokaze od kojih su samo retke obelodanjivali odbranama dok su tužilaštva slobodno raspolagala njihovom dokumentacijom (nekoliko časnih sudija je uspelo da sačuvaj samo svoj obraz, ali ne i obraz meštara koji su sve smislili i izveli). Obelodanjivanje takvih dokumenata oslobodilo bi desetine srpskih “Drajfusa” koji na pravdi Boga leže u evropskim zatvorima”.

Novinar i advokat Senad Pećanin navodi da je ovo „prava slika današnje Srbije“.

“Ratni zločinac osuđen zbog genocida na doživotni zatvor na naslovnoj strani beogradskih novina, piše autorski tekst o – časti“, napisao je Pećanin na Tviteru.

Mirnes Kovač, novinar i politički analitičar iz Sarajeva, napisao je na Tviteru: “Može li svet danas opstati bez časti?” – pita se ratni zločinac Karadžić. “Ne može bez nekog minimuma. Zato on i jeste u zatvoru,” odgovara mu se iz Bosne!“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.