Tajlandski opozicioni lider juče je dao predlog da se formira vlada nacionalnog jedinstva, pošto je sud otpustio premijera Samaka Sundaraveja, čime je politička kriza u zemlji produbljena. Lider Demokratske stranke Abhisit Vejajiva izjavio je da je ovu zamisao predložio svim političkim partijama, kao i predsedniku skupštine, i istakao da je voljan da bude premijer

Tajlandski opozicioni lider juče je dao predlog da se formira vlada nacionalnog jedinstva, pošto je sud otpustio premijera Samaka Sundaraveja, čime je politička kriza u zemlji produbljena. Lider Demokratske stranke Abhisit Vejajiva izjavio je da je ovu zamisao predložio svim političkim partijama, kao i predsedniku skupštine, i istakao da je voljan da bude premijer. „Najbolji način za rešenje krize jeste formiranje vlade nacionalnog jedinstva u kojoj će se sve stranke udružiti zarad mira i nacionalnog pomirenja“, rekao je Abhisit. „Spreman sam da stupim na funkciju premijera ukoliko to vlada zatraži od mene“. Reakcije ostalih partija na Abhisitove izjave nisu poznate.

Međutim, nekoliko hiljada demonstranata koji su 26. avgusta okupirali kompleks zgrada sedišta vlade, zatevajući Sundaravejevu ostavku, učvrstili su pozicije nakon što je Stranka narodne moći (PPP) ponovo nominovala Samaka za premijera. Parlament će sutra glasati za novog predsednika vlade. Među političarima kruže spekulacije da će Samaka naslediti Somfong Amornvivat, koji je bio na funkciji ministra pravde dok ga Ustavni sud nije smenio zajedno sa Samakom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari