Tajno udruženje u Kini 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Na današnji dan, pre 110 godina, dnevni list „Mali žurnal“ objavio je vest o tajnom udruženju u Kini.

Naime, reč je o savezu po imenu „Čuanpan“. Prema navodima lista „Kijau ču pat“, ovo tajno udruženje rasprostire se iz Kijanjana i Šantngua, piše „Mali žurnal“.

Međutim, čudnovati savez ipak je najviše pristalica dobio u provinciji Ičufu.

„Cilj udruženja su pljačka i ucenjivanje. Ko se tome usprotivi ili izda tajnu društva, taj biva od celog društva toliko zlostavljan, da se niko ne sme odupirati“, navodi se u tekstu.

Tajno udruženje u Kini 2
Foto: screenshot digitalna.nb.rs.

Podatak koji dodatno začuđuje je da svi vojnici i činovnici pripadaju ovom savezu, a njemu su pristupili i mnogi lakomisleni sinovi bogatih očeva, koji su se nadali da će tako dobiti povoljniju priliku za svoj razvratni život.

U nastavku vesti piše i da društvo već sada broji između 6.000 i 7.000 članova, kao i da se niko ne usuđuje da mu se usprotivi.

Od domaćih vesti tog dana izdvojila se jedna pod naslovom „Vrenje u Sandžaku“.

Opisujući da je stanje u Sandžaku Novopazarskom nesnosnije „nego što je igda bilo“, autor navodi da Turci, obrlaćeni pričama austrijskih agenata da Srbija i Crna Gora hoće da zarate sa Turskom, sprovode nasilje nad srpskim življem.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari