Takmičenje "Ptice moje hranilice": Biljana je jednog snežnog jutra u svom dvorištu izbrojala 262 ptice 1Foto: DZPPS

Biljana Marinović iz Kovina je jednog snežnog jutra na osam hranilica za ptice u svom dvorištu izbrojala 262 ptice., dok je Rudo-Jan Ćefera iz Bačkog Petrovca na svojih pet hranilica tokom jednog posmatranja prepoznao i zabeležio 11 različitih vrsta ptica.

Oni su učesnici i pobednici takmičenja “Ptice moje hranilice”, koju organizuje treću godinu za redom Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Reč je o takmičenju u prihranjivanju ptica, koje se organizuje sa ciljem da se usmeri pažnja na ptice koje prezimljuju u okruženju i pomoć koja im je potrebna da bi opstale u hladnim danima kada nema dovoljno hrane.

Takmičenje je podeljeno u nekoliko kategorija kako bi svako mogao da pronađe aktivnost za sebe, učestvuje i doprinese, kažu u DZPPS i ističu da takmičenje ima za cilj da ukaže kako prihranjivanje ptica može biti oplemenjujuća zimska razonoda, jer se tada raspoznaju vrste, prebrojavaju ptica, fotografišu ili crtaju.

Pobednik na fotokonkursu je Miša Zlatarov, a pobednica na likovnom konkursu za decu Jana Marčeta.

Od ukupno 77 takmičara, 35 je beležilo ptice na hranilicama i oko nje. Hranilice su najšečće posećivale velike senice, poljski i vrapci pokućari, kao i divlji golubovi, kažu organizoatori takmičenja.

Za to vreme, 44 takmičara učestvovalo je u kreativnim aktivnostima zimske prihrane, stiglo je 63 fotografije i 47 dečjih likovnih radova. Prebrojane su 2.882 jedinke, od čega 31 vrsta ptica kojima su takmičari pomogli da dočekaju proleće.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari