Tamara Vučić da ne bude kao Dragica Nikolić 1Maja Gojković, Tamara Vučić, Sem Fabrici Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Nema potrebe da se Tamara Vučić više angažuje u javnom životu.

Njenom suprugu ne treba pomoć oko marketinga i propagande, on to sam obezbeđuje, a malo humanitarnog blagodarstva nije na odmet. Celishodnije je da se ona bavi humanitarnim radom nego politikom, za to je zadužena prethodna žena – kaže za Danas sociolog Ratko Božović, komentarišući jedno od retkih pojavljivanja u javnosti Tamare Vučić, supruge predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ona je povodom početka školske godine posetila prvake u OŠ „Drinka Pavlović“ u Kuršumliji i tom prilikom im uručila poklone, a školi donirala interaktivnu tablu, projektor, košarkaške table, odbojkaške mreže i lopte.

Tokom posete Kuršumliji, Tamara Vučić obišla je i petočlanu porodicu Stevanović sa tri devojčice u selu Zebice. Ona je porodici Stevanović uručila pomoć u vidu bele tehnike, neophodnih prehrambenih namirnica kao i igračaka i slatkiša za decu.

Ratko Božović kaže da su ovakve aktivnosti lepa vest i da u tome supruge domačih šefova država prate svetske trendove. Božović se nada da Tamara Vučić „neće prekoračiti meru“ kako je to učinila supruga prethodnog predsednika Srbije Dragica Nikolić, ušavši u prostor nejasnih donacija u fondaciji koja nosi njeno ime.

Za razliku od Nikolićeve, pojavljivanje Tamare Vučić u javnosti može se nabrojati na prste. Mediji su zabeležili da je u oktobru 2017, u društvu Emine Erdogan, supruge predsednika Turske, otvorila obnovljeni Dom za nezbrinutu decu „Dragutin Filipović Jusa“ na Vračaru, i mališanima podelila poklone.

Na Badnji dan prošle godine takođe je obišla nezbrinutu decu u Prihvatilištu „Vasa Stajić“ i darovala im paketiće. Vučićeva je tom prilikom rekla da neće trošiti državni novac za humanitarne aktivnosti već da će se truditi da sama prikupi sredstva i pomogne koliko može.

Uzdržan javni nastup imala je i Tatjana Tadić, bivša supruga nekadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića. Ona je najviše ostala upamćena po angažovanju u radu organizacije „Naša Srbija“, a tadašnjeg supruga retko je pratila u protokolarnim prilikama.

Mediji su pisali da je njen život u dubokoj senci supruga bio rezultat dogovora s Tadićem, koji je prilikom prve izborne kampanje na pitanje zašto ga Tatjana ne prati na mitinzima i drugim javnim skupovima odgovorio: „Nisam ušao u politiku sa suprugom, niti se moja supruga ikada mešala u ono što radim. Njeno uključivanje u kampanju bilo bi pomalo veštačko, a ja se ne ponašam na veštački način“.

Stopama Tadićeve krenula je i njena „naslednica“ Dragica Nikolić, osnivanjem fondacije kojoj je nadenula sopstveno ime. Humanitarni rad je jedina zajednička crta Dragice Nikolić sa Tatjanom Tadić, ali i s Tamarom Vučić, budući da je supruga Tomislava redovno pratila na prijemima i putovanjima.

Rad njene fondacije obeležile su brojne kontroverze o nerazjašnjenim donacijama. Policija je svojevremeno demantovala pisanje pojedinih tabloida da Služba z? borbu protiv org?nizov?nog krimin?l? MUP-a Srbije proverava poslovanje Fond?cije. I sam Tomislav Nikolić je tvrdio da je Fondacija „čista kao sunce“, da policija nikada nije ušla u njene prostorije i da u njoj nije bilo kriminala.

Velika novčana sredstva koja su se sa raznih strana slivala na račun Fondacije omogućile su Dragici Nikolić da deli paketiće, nagrađuje najuspešnije učenike, otvara renovirana porodilišta, dečja igrališta… Nakon što je završila „mandat“ prve dame, broj donatora se drastično smanjio, tvrdili su neki mediji, pozivajući se na finansijske izveštaje Fondacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari