Prema prvim procenama, Mlava, Pek i podzemne vode do sada su preplavili najmanje 5.000 hektara oranica u Braničevskom okrugu. U većem delu okruga juče je ipak bila stabilna situacija, jer je opao nivo Mlave u srednjem i gornjem toku, dok je nivo Peka smanjen za oko pola metra. Prethodno je najviše problema bilo kod Petrovca, gde je Mlava urušila obale i most u blizini Trnovča. Problema je bilo i u Golupcu zbog izlivanja potoka, ali je situacija sanirana podizanjem bedema od desetak hiljada džakova s peskom. Podzemne vode poplavile su i više kuća u smederevskom romskom naselju Mali Krivak.

Za danas se očekuje rast nivoa Mlave u donjem toku, od Malog Crnića prema Starom Kostolcu, gde je zbog podzemnih voda većugroženo oko 30 domaćinstava u Bradarcu i Maljurevcu. Zbog opasnosti od novih izlivanja, u ovim selima neprestano dežuraju ekipe vatrogasnih službi iz Požarevca i Smedereva, dok meštani sklanjaju na sigurno silažu, poljoprivrednu mehanizaciju i električne aparate. Takođe, u noći između ponedeljka i utorka očekuje se povećanje nivoa Mlave kod Petrovca gde je kao i u naselju Klenje kod Golupca voda zabranjena za upotrebu, pa se pijaća voda doprema u cisternama.

Istovremeno, nivo reke Tamnave i njene pritoke Klenovice na području opštine Ub i dalje je u porastu, rečeno je juče u Opštinskom štabu Civilne zaštite. Prema rečima načelnika tog štaba Branislava Sarića, te reke su u nedelju, zajedno sa drugom pritokom Tamnave, Gračicom, poplavile njive i plastenike sa povrćem u selima Sovljak, Brezovica, Takovo, Novaci i Vrelo. U odbrani od poplavnog talasa ugroženih domaćinstava interveniše mehanizacija, a postavljne su i vreće sa peskom kako bi se plastenici sačuvali. Sarićje rekao da su u poplavljenim selima zagađeni bunari, pa je i dalje na snazi zabrana upotrebe vode za piće, koja im se dovozi iz Uba, dok su reni bunari Ubskog vodovoda u selu Takovo još bezbedni. Prema proceni Opštinskog štaba Civilne zaštite na Ubu, koji je u stalnom zasedanju, u Sovljaku, Brezovici, Takovu, Novacima i Vrelu poplavljeno je više 4.000 hektara.

RHMZ Srbije je upozorio da je vodostaj reke Tamiš u naglom porastu i očekuje se da će porasti za do metar i po, što znači da tamo uskoro uvesti mere redovne odbrane od poplava“, rekao je juče rukovodilac Sektora za odbranu od poplava u JP Vode Vojvodine Mirko Galonja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari