Barokna palata iz XVlll veka u selu Mezeberg u nemačkoj državi Brandenburg bila je za vreme socijalizma dom za devet porodica, a u prizemlju je bio ogranak prodavnice Konzum. Nakon renoviranja pre nekoliko godina, dvorac udaljen nekoliko sati vožnje severno od Berlina, postao je nemačka verzija američkog Kemp Dejvida. Selo od 149 stanovnika danas je centar poverljivih razgovora o budućnosti Evrope koje kancelarka Angela Merkel vodi sa svojim vrlo uticajnim gostima, piše Njujork tajms.


Krajem februara Merkelova je upravo u ovom dvorcu primila troje premijera: Irca Endu Kenija, Čeha Petra Nečasa i letonskog kolegu Valdisa Dombrovskisa. Nisu „pretresali“ Grčku niti druga aktuelna pitanja sa kojima se suočava EU, već su uz čašu vina razmenili poglede o budućnosti Evrope.

Nedelju dana ranije, Merkelova je otvorila vrata dvorca liderima Danske, Estonije i Holandije. Gostoprimstvo u elegantnoj palati u januaru okusili su i premijeri Portugala i Švedske. Kako je tada rekao Štefan Zajbert, portparol Merkelove, „kancelarka pridaje veliku važnost ovim posetama bez formalne agende kada se vode dijalozi o budućnosti“. „Razgovori u ovom dvorcu su vrlo prijatni jer imate utisak kao da razgovarate sa nekim u svojoj dnevnoj sobi“, kazao je Njujork tajmsu Džekson Džens, izvršni direktor američkog Instituta za savremene nemačke studije na Univerzitetu u Vašingtonu.

Kao rukovodilac najveće ekonomije u Evropi, Angela Merkel je shvatila da su, zahvaljujući evropskoj krizi, njena moć i uticaj poprilično porasli, tvrde analitičari. Iako, kažu, izbegava preterana javna hvalisanja, njene inicijative iza scene doprinele su da dobije titulu de fakto lidera Evrope.

„U dvorcu u Mezebergu ona opipava koliko su drugi spremni da idu daleko kada je reč o podršci Nemačkoj njenim idejama“, kaže za Njujork tajms Urlik Gerot, istraživač u Evropskom savetu za spoljne odnose u Berlinu. Nedavnu izjavu Merkelove da je Nemačkoj i EU potrebno „više a ne manje Evrope“, stručna javnost tumači kao nešto više od praznih reči.

Dok je Francuska trenutno obuzeta predizbornim kalkulacijama, nemačka politička klasa vodi ozbiljnu raspravu povodom toga kako produbiti ekonomsku i političku integraciju bez suprotstavljanja biračkom telu umornom od krize. Merkelova otvoreno zagovara tesniji politički savez, pružanje legitimiteta evropskim institucijama koje se ocenjuju kao nedemokratske, a što bi moglo da bude doživljeno kao, za sada, kolebljiv korak u pravcu federalizma.

„Postoji vrlo jako uverenje među nemačkom političkom elitom da stvari neće ostati iste jednom kada trenutni procesi budu gotovi. Postoji jasan konsenzus da se EU kreće u pravcu temeljnih promena i da bi trebalo ići u pravcu dalje integracije, naročito ekonomske“, smatra Tomas Rajs, profesor međunarodnih odnosa na univerzitetu u Berlinu.

Po ugledu na Kola

Kao gostinska kuća vlade, Mezeberg je nikao po uzoru na Petersberg, blizu Bona, gde je nekadašnji nemački kancelar Helmut Kol ugošćavao lidere poput Mihaila Gorbačova u godinama pre nemačkog ujedinjenja. Visoke zvanice imaju priliku da uživaju u šetnji velikim vrtom punim cveća, ili da voze bicikl po okolnim planinama, kao što je to činio Džordž Buš 2008. U podrumu se nalazi vinski bar sa oko 30 sedećih mesta za goste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari