Tanasković: Teško će Kosovo ući u UNESKO 1Foto: printscreen/rts

Ambasador Srbije u Unesko Darko Tanasković rekao je da će Kosovu, kao nečlanici Ujedinjenih nacija (UN) biti teško da pridobije potrebne glasove za prijem u Unesko i dodao da Srbija nema razloga za pesimizam.

Darko Tanasković je, gostujući u Dnevniku RTS, rekao da je 29 država priznalo Kosovo, ali da isto toliki broj nije priznao Kosovo u sastav Izvršnog saveta.

„Osim toga što smo mi član, danas imamo 29 država koje su priznale Kosovo, ali imamo isti toliki broj država koje nisu priznale Kosovo u sastavu Izvršnog saveta. Ali, ukoliko bi ipak dobili većinu na Izvršnom savetu to bi išlo na Generalnu konferenciju gde je potrebno da Kosovo kao nečlanica UN ostvari pozitivan zbir od dve trežine glasova, što nije nimalo jednostavno, što se i pokazalo 2015. godine“, istakao je Tanasković. Teško je spekulisati o ishodu eventualnog novog zahteva Prištine za članstvo u Unesko, rekao je Tanasković.

„Sada je sve neizvesno ali ima razloga da se veruje da ne bi bilo manje teško da taj predlog prođe nego što je to bilo 2015. jer mnogi se zavaravaju da su ta tri glasa odlučila, međutim ova tri glasa nisu mala stvar i nije do ta tri nedostajuća glasa došlo slučajno. Ovaka glasanja uvek kriju mnogo neizvesnosti i donose mnogo iznenađenja. Ima tu zakonitosti u tom spletu okolnosti koje nas ne upućuju na pesimizam“, dodao je on.

Prema njegovj oceni, Srbija ne može biti opuštena u međunarodnim odnosima jer glas jednog malog pacifičkog ostrva je jednako bitan kao glas Rusije ili Kine i istakao da svi nastoje da ubede zemlje koje su još neodlučne.

Tanasković je podsetio da je jedan od glavnih argumenata onih koji su za prijem Kosova u Unesko da bi Kosovo onda moralo da poštuje standarde i obaveze te organizacije i da bi to bilo bolje za naše crkve i manastire.

„Argument država u međunarodnoj zajednici za ulazak Kosova u UNESKO jeste obrazloženje da bi to bilo bolje jer bi Kosovo bilo obavezno da poštuje standarde Uneska i prihvaćene obaveze da bi to bilo bolje za naše crkve, manastire, groblja. A to je nešto za šta mi znamo da ne bi ni u kakvom slučaju bilo tačno“, ocenio je Tanasković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari