Stanari Tanurdžićeve palate traže naknadu štete od Novog Sada: Hoće li Grad svoditi račune za oštećenja koja je napravio privatni koncesionar? 1Foto: A. L./Danas

Stanari Tanurdžićeve palate podneće zahtev za naknadu štete Gradu Novom Sadu zbog oštećenja koja su nastala u njihovim stanovima prilikom izgradnje podzemne garaže u Ulici Modene.

Ivana Zdravković advokatica stanara rekla je za N1 da su za nadoknatu štete odgovoran investitor i izvođać radova.

– Mi ćemo se obratiti zahtevom za nadoknadu štete Novom Sadu kao vlasniku parcele i investitoru. Imamo pozitivna iskustva sa vansudskim rešavanjem sporova sa Gradom i zato im se obraćamo – rekla je ona.

Zahtev će podneti nakon prikupljene sve potrebne dokumentacije, a to su pre svega zapisnici građevinskih inspekcija koje su izlazile na teren i mišljenje veštaka koje će angažovati i koji će tačno proceniti kolika je nastala šteta.

Izvođač radova Inobačka dva puta je dovodila veštake u Tanurdžićevu palatu kako bi procenili štetu, a sada će veštaka angažovati i stambena zajednica, odnosno vlasnici stanova.

Danas je ranije pisao kako su u stanovima oštećenja velika. Pukotine se nalaze na zidovima, podovima, a deo stolarije je neupotrebljiv jer stanari ne mogu da zatvore vrata. Najgore je na petom spratu i delu kule kroz koji prolazi lift, koja je počela da se odvaja od zgrade.

Stanari su nekoliko puta tražili da dobiju dokumente veštaka koje je angažovao izvođač radova, ali bezuspešno.

Sa druge strane, postoje pismene garancije koncesionara da će obaviti popravke za koje se ustanovi da su nastale kao posledica izvođenja radova na garaži.

Stanari Tanurdžićeve palate traže naknadu štete od Novog Sada: Hoće li Grad svoditi račune za oštećenja koja je napravio privatni koncesionar? 2
Pukotine u hodniku zgdrade, foto: Privatna arhiva

Preduzeće „Javne garaže“ je finansijer celokupnog koncesionog posla za četiri javne garaže koje se grade u Novom Sadu, a osnivači tog preduzeća su „Best in Parking“ i „Inobačka„. Grad Novi Sad je vlasnik parcele koja se koncesijom daje na korišćenje na 40 godina.

Iz „Inobačke“ ranije su rekli da će se sva prijavljena oštećenja uporediti nakon završetka radova sa nalazom i fotografijama sudskog veštaka sačinjenog pre početka radova i svaka utvrđena šteta biće sanirana o trošku izvođača radova.

Kako dodaju, koncesionar je obezbedio polise osiguranja od profesionalne odgovornosti izvođača, osiguranja objekta u izgradnji i polisu osiguranja od odgovornosti prema trećim licima i stvarima trećih lica.

Stanari Tanurdžićeve palate traže naknadu štete od Novog Sada: Hoće li Grad svoditi račune za oštećenja koja je napravio privatni koncesionar? 3
Foto: Danas/A. L.

„Otklanjanje štete na imovini Grada Novog Sada ili trećih lica jeste obaveza koncesionara – „Javne garaže“. Koncesionar je pre otpočinjanja radova na izgradnji podzemne garaže u Ulici Modene angažovao sudskog veštaka građevinske struke, koji je sačinio stručni nalaz zatečenog stanja svih nepokretnosti sa obe strane gradilišta. Naime, veštak je pristupio svakom od stanova i sačinio pisani zapisnik i fotografisao stanje svakog stana, poslovnog prostora i zajedničkih prostorija, pre otpočinjanja radova na garaži. Svaka šteta, koja bude prijavljena i za koju bude utvrđeno da je nastala prilikom izgradnje, biće sanirana o trošku koncesionara“, rekli su iz „Inobačke“.

Ova garaža imaće kapacitet 267 parking mesta na tri podzemne etaže: na prvom podzemnom nivou nalaziće se 88, na drugom podzemnom nivou 87 i na trećem podzemnom nivou 92 parking mesta.

Završetak radova na garaži očekuje se ove godine nakon čega će početi parterno i hortikulturno uređenje Ulice Modene.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari