Tatjani Lazarević i Slobodanu Georgievu nagrada "Stanislav Marinković" 1

Tatjana Lazarević, urednica portala Kossev iz Kosovske Mitrovice, i Slobodan Georgiev, urednik BIRN-a i novinar Vremena, ovogodišnji su dobitnici nagrade „Stanislav Staša Marinković“, koju tradicionalno dodeljuje dnevni list Danas povodom 9. juna, rođendana lista.

U obrazloženju žirija navodi se da su Lazarević i Georgiev, svako na svoj način, autentične pojave u srpskom javnom prostoru i u poslednjih godinu dana izdvojili su se profesionalnim pristupom u nimalo lakim vremenima za medije.

– Njihova hrabrost, pre svega, u profesionalnom radu, a isto tako u javnim nastupima, vraća nadu u profesiju koja se zbog nedemokratskog režima u Srbiji našla na kolenima. Tanja Lazarević je jedan od retkih preostalih glasova razuma sa severa Kosova, čija hrabrost i analitičnost plene, naročito imajući u vidu okruženje u kome radi i napade vrha srpske države kojima pametno i prkosno odoleva. Slobodan Georgiev, s druge strane, posebno kao urednik BIRN-a, pokretao je mnoge važne i škakljive teme koje su pomerale granice istraživačkog novinarstva – naveo je između ostalog žiri.

U odluci je naglašeno da i Lazarević u Kossevu i Georgiev u BIRN-u vode timove mladih posvećenih novinara, pa je ovo priznanje ne samo njima već svim novinarima koji ih prate u borbi za istinu i profesionalizam.

Žiri nagrade koje se dodeljuje za novinarsku hrabrost i posebne domete u istraživačkom i analitičkom novinarstvu, odluku je doneo jednoglasno, a radio je u sastavu: Dragana Marinković, supruga Stanislava Staše Marinkovića, Jasmina Lukač, urednica Političke rubrike u Danasu, Rade Radovanović, predstavnik akcionara preduzeća Dan graf, Božidar Andrejić, noćni urednik Danasa, Željko Bodrožić, prošlogodišnji dobitnik (zajedno sa Predragom Blagojevićem), Branislav Guta Grubački, predsednik Novog Optimizma, i Dragoljub Draža Petrović, glavni urednik Danasa (predsednik žirija).

Nagrada, koja se sastoji od novčanog iznosa i plakete, laureatima će biti uručena u nedelju, 9. juna, na rođendan našeg lista, na svečanosti u redakciji Danasa.

Nagradu „Stanislav Staša Marinković“ su dodeljivale dnevne novine „Borba“, zatim „Naša Borba“, a od 2000. dnevni list „Danas“. Stanislav Staša Marinković bio je glavni urednik Borbe, jedan od pionira slobodnog novinarstva u Srbiji, i predsednik Udruženja novinara Srbije.

Od 2000. godine jednu od najprestižnijih nagrada u srpskom novinarstvu dobili su:

  • 2000. Miroslav Filipović
  • 2001. Petar Luković i Radomir Irić
  • 2002. Mihal Ramač
  • 2003. Miloš Vasić i Dejan Anastasijević
  • 2004. Predrag Koraksić Koraks
  • 2005. Vukašin Obradović
  • 2006. Jugoslav Ćosić
  • 2007. Dimitrije Boarov
  • 2008. Dragan Bujošević
  • 2009. Ruža Ćirković
  • 2010. Svetislav Basara
  • 2011. Dragoljub Petrović
  • 2012. Ljubica Gojgić
  • 2013. Viktor Ivančić
  • 2014. Muharem Bazdulj
  • 2015. Zoran Kesić
  • 2016. Aleksej Kišjuhas
  • 2017. Dušan Petričić
  • 2018. Predrag Blagojević i Željko Bodrožić

Redakcijska nagrada za najboljeg novinara ili zaposlenog između dva rođendana pripala uredniku Ekonomske rubrike

Aleksandru Miloševiću „Nikola Burzan“

Žiri nagrade „Nikola Burzan“, koju dodeljuje list Danas za novinara/zaposlenog koji se u protekloj godini najviše istakao, odlučio je da ovo priznanje dodeli novinaru i uredniku Ekonomske rubrike Danasa – Aleksandru Miloševiću.

Tatjani Lazarević i Slobodanu Georgievu nagrada "Stanislav Marinković" 2Aleksandar Milošević je kao urednik napravio ‘malu revoluciju’ u ekonomskoj rubrici, a samim tim dodatno unapredio kvalitet sadržaja Danasa. Problematizovanim ili ekskluzivnim ekonomskim temama – od investicija do korupcije, često su otvarane naslovne strane našeg lista, a način na koji su rađene je i ozbiljan i atraktivan, što je dobar ‘recept’ za sve kredibilne, a moderne medije.

Milošević se istakao i kroz kvalitetne kolumne, koje su lako razumljive i onima koji nisu ekonomski znalci, što mogu samo talentovani autori. Realno je očekivati da on u budućnosti dodatno napreduje, jer za to ima mesta, s obzirom na veliki potencijal kojim raspolaže. Ova nagrada je podsticaj njemu, a i drugim mladim i talentovanim novinarima, da stalno rade na sebi, u interesu kako naše redakcije, tako i novinarske profesije, naveo je žiri u obrazloženju.

Žiri je radio u sastavu – Zorica Miladinović (predsednica), Grujica Spasović i Aleksandar Roknić.

Prijatelji Danasa: Stojanović, Bjelogrlić, Milanović i Bakić

Povelje Prijatelj Danasa za 2019. godinu dobili su Dubravka Stojanović, profesorka Filozofskog fakulteta u Beogradu, Dragoljub Bakić, arhitekta, Dragan Bjelogrlić, glumac, i Predrag Milanović, predsednik opštine Svilajnac.

Povelje Prijatelj Danasa dodeljuju se od 2003. pojedincima kao počasno priznanje za trajnu saradnju s našim listom i zajedničku privrženost idealima istine, slobode, napretka i demokratije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari