Obilne prošlonedeljne kiše nakvasile su trošnu kuću od naboja u Staroj Pazovi, u Ulici Jovana Popovića broj 7, u kojoj živi porodica Čavić – samohrana majka Ranka i njeno šestoro dece.

Vlaga je doprinela da se tavanica uruši i padne direktno u krevete u kojima su spavali ukućani, pa je troje dece lakše povređeno. Nove jače padavine i sneg koji se najavljuje krajem nadelje mogu biti tragični za ovu porodicu jer, kako kaže Ranka, sada preti urušavanje i čitavog krova.

– Kada je tavanica počela da se obrušava, bila sam, na sreću, kod kuće. Deca su skočila, a stariji su pomagali pri premeštanju u drugu još uvek koliko-toliko bezbednu prostoriju. Troje dece je zadobilo samo ogrebotine, ali su svi preplašeni da se ne ponovi urušavanje. Ipak, imali smo i sreće, a moglo je sve tragično da se završi – navodi Ranka i dodaje da je voda verovatno našla put kroz krov na kojem fali mnogo crepova, pa se voda slivala na tavanicu. Ova trošna kuća odavno sklona padu, građena je na starinski način od blata i slame pre stotinak godina i vlasništvo je države, koja ju je ustupila na korišćenje porodici Čavić.

– Za popravku kuće, ili odlazak u podstanare nemam novca. Posle smrti supruga ostala sam u kući koju smo dobili na korišćenje i tu živimo ja i moje šestoro dece – Radoslav (23), Nataša (22), Aleksandar (16), Nenad (8), Nemanja (5) i petomesečni Ilija. Jednostavno, nemam kuda da odem, a strah me je da ostanem. Radim kao spremačica i imam platu 15.000 dinara i od dečjeg dodatka dobijem 4.800 dinara. To je jedva da ne budemo gladni – kaže Ranka Čavić.

Pomoć opštine

Proteklih dana predstavnici Opštine Stara Pazova preduzeli su mere kako bi se hitno rešio problem. Iz Odeljenja za stambeno-kumunalne poslove i zaštitu životne sredine obećan je novi smeštaj u nekom od državnih stambenih objekata, a realizacija bi trebalo da usledi narednih dana. Do tada, valjda neće biti jačih padavina.

 

2001

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari