Tedros Adhanom Gebrejesus: Optimističan šef SZO 1Tedros Adhanom Gebrejesus Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Pandemija korona virusa je „savladiva“, rekao je šef Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus na sastanku sa predstavnicima zemalja članica u sedištu te specijalizovane agencije Ujedinjenih nacija u Ženevi.

„Ako sada investiramo, imamo realnu šansu da zaustavimo ovu epidemiju“, izjavio je šef SZO samo dan pošto je ova organizacija proglasila pandemiju, a broj obolelih se u celom svetu svakodnevno povećava. Uprkos svim alarmantnim podacima o širenju virusa, on je zadržao optimističan stav, o čemu svedoči i njegova poruka od pre nekoliko dana: „Pravilo igre je – nikada ne odustajte.

Neka nada bude protivotrov za strah. Neka solidarnost bude protivotrov za bacanje krivice. Neka naša zajednička humanost bude protivotrov našoj zajedničkoj pretnji“.

Gebrejesus je u Ženevi upozorio da „treba uvesti snažan nadzor da bi se pronašao, izolovao, testirao i lečio svaki slučaj da bi se prekinuli lanci prenosa“. Prema njegovim rečima, zemlje treba da usvoje „globalni pristup, prilagođen svojoj situaciji“. On je pozvao zemlje da nađu „pravednu ravnotežu između zaštite zdravlja, sprečavanja ekonomskih i društvenih poremećaja i poštovanja ljudskih prava“.

Šef SZO je naglasio da, iako ne može da se zaustavi, prenos zaraze može da se uspori i time da se zaštite zdravstvene ustanove, starački domovi i drugi vitalni prostori. Rekao je da nekim zemljama nedostaju sredstva i da njegova organizacija radi danonoćno da im pomogne. SZO je već poslala zaštitnu opremu u 57 zemalja i sprema se da je pošalje u još 28. Takođe je poslala laboratorijsku opremu u 120 zemalja.

On je ocenio i da epidemija predstavlja vrlo ozbiljnu pretnju za svet i pozvao zemlje i naučnike da ubrzaju napore i koordinaciju da bi je savladali. On je takođe poručio da „virusi mogu da imaju jače posledice od bilo kog terorističkog čina“ i izrazio bojazan da epidemija ne zahvati zemlje sa krhkim sanitarnim sredstvima jer bi to „moglo da izazove haos“.

Eksperti SZO su na sastanku u Ženevi razgovarali o testovima, lekovima i vakcinama koji bi pomogli da se uspori epidemija novog virusa. SZO je saopštila da o virusu još postoji mnogo pitanja bez odgovora, uključujući od kojih životinja dolazi, kako se tačno širi među ljudima i kako najbolje lečiti zaražene pacijente.

Etiopljanin Tedros Adhanom Gebrejesus prvi je generalni direktor SZO iz Afrike, a na tu funkciju je stupio 1. jula 2017. godine.

Rođen je 3. marta 1965. Ima diplomu iz biologije, master diplomu iz imunologije infektivnih bolesti, a doktorirao je u oblasti javnog zdravlja. Bio je ministar zdravlja Etiopije od 2005. do 2012, a zatim i ministar spoljnih poslova od 2012. do 2016. Oženjen je i ima petoro dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari