Prvih 16 identifikovanih tela Albanaca sa Kosova, koja su pronađena na lokaciji Rudnica kod Raške, juče su otpremljena na administrativni prelaz Merdare i predata su predstavnicima Euleksa i Komisije za nestale osobe Vlade Kosova.

– Ovim su završeni radovi na ovoj lokaciji, koji su, po nalogu Tužilaštva za ratne zločine, sprovođeni više od godinu dana. Ovde smo pronašli posmrtne ostatke i danas predajemo prvih 16 identifikovanih tela koja su kompletno obrađena – rekao je novinarima Veljko Odalović, predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije i dodao da je „stigla identifikacija za još 24 tela sa ove lokacije i njih ćemo vrlo brzo pripremiti i po proceduri predati na administrativnoj liniji“.

Predsednik srbijanske Komisije za nestala lica naglasio je da će sve informacije, „i ozbiljne i neozbiljne“, biti proverene i da je u ovaj projekat uloženo mnogo napora, materijalnih i ljudskih resursa, mnogo sredstava „koja je Srbija odvojila da bi ovo humanitarno pitanje rešavala i rešila na najbolji način“.

– Srbija je pokazala da je odgovorna država. Porodice imaju pravo da saznaju sudbinu svojih najmilijih i ko je odgovoran za zločine. Ništa neće biti propušteno. Temeljno je rađeno i postoje svi valjani izveštaji, sa kojima ćemo upoznati predstavnike Euleksa i prištinske delegacije, a biće dostavljeni i svima koji su bili uključeni u projekat – ocenio je Odalović. Rekao je da je identifikacija rađena u Tuzli i da se posmrtni ostaci predaju na osnovu potvrda Međunarodne komisije za nestala lica, ali i naglasio da je na „lokaciji Rudnica 1 realno pronađeno 46 tela, a biće ih, verovatno, nešto više“ i da na druge dve lokacije nije pronađeno ništa.

Na Rudnici je juče ujutru bio i Prenk Delaj, predsednik Komisije za nestale osobe Vlade Kosova, koji je „pozdravio sve što je urađeno prilikom provere“, ali će se konačno izjasniti „posle izveštaja stručnjaka“. I on je potvrdio da su tela pronađena samo „na lokaciji Rudnica 1“ i dodao da „postoje još neke sumnje na mesta na ovoj lokaciji“. Delaj je novinarima rekao da je bilo nekih problema „jer su porodice nezadovoljne ovim datumom predaje“.

– Nismo mogli da se dogovorimo o drugom datumu, jer mi je predsednik beogradske delegacije rekao da je dobio naređenje od sudije za ovaj dan zbog godišnjih odmora – naglasio je šef prištinske delegacije.

Istraživanja u kamenolomu Rudnica prvi put su počela u junu 2007. godine, a onda su intenzivnije rađena 2010, 2011. i prošle godine. Svedoci su tvrdili da se na tom mestu nalazi masovna grobnica sa 150 tela kosovskih Albanaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari