Prihvatili smo i dogovorili se sa koalicionim partnerima da se na nastavku konstitutivne sednice biraju izvršni organi vlasti u skladu sa zakonom i sadašnjim statutom opštine: predsednik opštine, zamenik i pet članova opštinskog veća, kako je i koliko je bilo i do sada. Sve druge priče o velikom broju funkcionera su neosnovane.

Mi u SPS smo spremni da sa odgovornim predstavnicima drugih stranaka vladajuće skupštinske većine veoma brzo završimo ovaj posao oko formiranja vlasti u Prijepolju, nakon ponovljenih prošlogodišnjih novembarskih izbora. Očekujem da će se to desiti u nekoliko narednih dana, kaže u razgovoru za Sandžak Danas Sretko Radulović, predsednik Opštinskog odbora Socijalističke partije Srbije u Prijepolju.

Kako onda komentarišete sporost u dogovaranju stranaka skupštinske vladajuće većine, zvanično verifikovane u lokalnom parlamentu na trećem nastavku sednice izborom predsednika skupštine, zamenika i imenovanjem sekretara, u vezi potpunog uspostavljanja i izbora nove izvršne vlasti u Prijepolju?

– Nažalost, formiranje vlasti u Prijepolju ne dešava se tempom kojim bi trebalo i kako je najavljeno neposredno posle izbora. Jeste u zakonskom roku konstituisana skupština i siguran sam da će u zakonskom roku biti završen i proces izbora organa izvršne vlasti, ali s obzirom na broj od 37 odborničkih mandata koje su osvojile stranke koje su formirale skupštinsku većinu, proces konstituisanja i izbora izvršne vlasti mogao je i morao je da bude mnogo brži i jednostavniji. Nisu sporna lokalna kadrovska rešenja, pogotovu ne u Demokratskoj stranci i Socijalističkoj partiji Srbije. Međutim, vrh Sandžačke demokratske partije kao najjače stranke u koaliciji, nastoji da kroz formiranje lokalne vlasti reši i određena kadrovska pitanja koja su u nadležnosti institucija i ministarstava Republike Srbije. Taj proces verovatno ide sporo. Ovakav način konstituisanja lokalne vlasti sa nivoa partijskih centrala SPS-u je nepoznat i neprimeren. Očekivali smo mnogo više razgovora na nivou rukovodstava lokalnih stranaka, a mnogo manje centralizacije.

Može li se očekivati u ovoj sedmici zakazivanje nastavka sednice SO? Kraj naredne nedelje je poslednji zakonski rok do kojeg bi trebalo izabrati čelne ljude u opštini i ostale organe izvršne vlasti?

– Nastavak konstitutivne sednice očekuje se naredne sedmice, bar prema najavi iz centrale najjače koalicione stranke, odnosno iz Sandžačke demokratske partije. Tempo i uslove formiranja lokalne vlasti gotovo isključivo diktira SDP.

Opozicione stranke u SO, a i građani u anketama lokalnih medija, kritikuju vladajuću većinu, u kojoj je i SPS, zbog dugog dogovaranja oko podele funkcija i fotelja. Da li je ovaj postizborni proces formiranja vlasti mogao brže da se završi da su se ti pregovori i dogovori vodili samo ovde u Prijepolju, bez učešća stranačkih centrala u Beogradu i Novom Pazaru?

– Kritika se s pravom upućuje vladajućoj većini. Treba znati, međutim, da u Prijepolju ne traje dogovaranje većiščekivanje signala vrha SDP, tako da adresa za kritiku nisu organi lokalnih stranaka. Mi iz SPS-a pokušavamo na sve moguće načine da ukažemo našim koalicionim partnerima na sporost i potrebu što bržeg izbora izvršnih organa vlasti, jer to građani Prijepolja s pravom očekuju. Predugo u Prijepolju ne funkcioniše zvanično izabrana ili birana vlast, jer se i ona prethodna raspala početkom 2008. godine.

U Prijepolju, makar i formalno još uvek postoji dvojstvo vlasti. U lokalnom parlamentu izabrani su čelni ljudi skupštine, glasovima SDP, SNS, DS, SPS, G 17 plus i SPO, dok, na drugoj strani, u izvršnoj vlasti, u privremenom organu i dalje se nalaze, pored predstavnika iz novostvorene koalicije i čelnici opštinskih odbora opozicionih SRS i SDA. Koliko takvo stanje vlasti odražava političku stvarnost u Prijepolju?

– Konstituisanjem SO uloga Privremenog organa opštine je u skladu sa zakonom, samo u funkciji izvršne vlasti. Privremeni organ od početka rada do danas nije i ne funkcioniše kao političko telo i gotovo sve odluke su donošene jednoglasno, tako da i u ovom kratkom vremenu od konstituisanja nema nikakvih problema niti dvovlašća. Dobro je da među političkim strankama postoji visok stepen tolerancije i dobrih namera i da se prvenstveno više vodi računa o interesima građana i sredine nego o stranačkim interesima, a to iskazuju u radu Privremenog organa i predsednik SRS i predsednik SDA.

Zbog problema u formiranju opštinske vlasti u Prijepolju, izgleda da su stale sve druge ili mnoge aktivnosti koje se najneposrednije odnose na razvoj i standard građana. U predizbornim aktivnostima mnogi funkcioneri iz Beograda, a među njima i ministar Milutin Mrkonjić, obećali su da će Prijepolje postati jedno od najvećih gradilišta u zemlji. Da li su te izjave bile samo u domenu obećanja radi pridobijanja glasova birača ili se nedovoljno radi zbog toga što se sadašnji partijski i budući funkcioneri iz vladajuće koalicije vlasti teško i sporo dogovaraju?

– Privremeni organ je odlično funkcionisao i rešavao pravovremeno brojna pitanja u domenu svojih nadležnosti. Između ostalih, usvojen je i budžet za 2009. godinu, ali je sigurno da postoje određena pitanja koja traže širi model razmatranja i odlučivanja kao i uključivanja izabrane lokalne vlasti. Pomenuću, na primer, rešavanje pitanja sadašnjeg stanja u privredi opštine, a tu su i mnoga druga životna pitanja građana Prijepolja. Pomoćsa nivoa Vlade Republike Srbije i resornih ministarstava biće hitna i neophodna. S obzirom na kašnjenje u konstituisanju vlasti svakako nas očekuje brže funkcionisanje i realizacija obećanja datih u toku predizbornih aktivnosti i obećanja koja su dali ministri Ljajići Mrkonjić, ministar poljoprivrede i drugi ministri i od njih ćemo tražiti da ta obećanja ne budu samo predizborna većstvarna i da se realizuju, jer su data u ime Vlade Republike Srbije građanima Prijepolja, a ne političkim strankama.

Posle izbora predsednika i zamenika predsednika SO, opštinski odbor LDP u svom saopštenju potpisanom od strane svog lokalnog lidera i odbornika Zorana Reljića, konstatovao je „da je u Prijepolju i dalje model vlasti koji su uspostavili socijalisti posle devedesetih godina“.

– Menadžer LDP verovatno neće da zna ili ne zna da je ovaj model vlasti uspostavila koalicija koja je došla na vlast 2004. godine i u kojoj je učestvovala i njegova stranka sa tri odbornika i to dobro prihodovala: dobila jedno mesto direktora javne ustanove, jednog odbornika je odmah posle konstituisanja ustoličila na mesto savetnika predsednika opštine kao, tada izmišljeno radno mesto, a drugog odbornika, takođe, zaposlila u organu lokalne samouprave. U vreme vlasti SPS, koji je u Prijepolju imao apsolutnu većinu gotovo 14 godina, postojala su samo tri plaćena funkcionerska mesta: predsednik SO u jednoj ličnosti, sekretar SO i starešina lokane samouprave, takođe jedan funkcioner i predsednik izvršnog odbora. Tačno je da će u jednom dužem periodu u svakoj vlasti u Prijepolju biti socijalisti ili kao koalicija sa vladajućim strankama ili će u vlasti biti bivši članovi, kadrovi, simpatizeri i glasači SPS-a koji su prešli u druge stranke. Jedino LDP ne zaslužuje da u njoj budu socijalisti. U Prijepolju je bilo više od 6000 zvanično upisanih članova SPS. Zabeleženo je da je SPS na jednim izborima, od 18000 birača, koliko je izašlo na glasanje, dobio više od 12000 glasova. U periodu od 2000-2004. godine SPS je u SO imao 43 odbornika od ukupno 61 ili više od 70 odsto svih skupštinskih mandata.

 

U ponedeljak sednica SO

Dvodnevni razgovori s početka ove sedmice o nastavku konstitutivne sednice Skupštine opštine Prijepolje između čelnika opštinskih odbora Sandžačke demokratske partije, Srpske napredne stranke, Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije, verovatno i nakon sugestija iz Beograda, rezultirali su dogovorom o datumu zakazivanja zasedanja lokalnog parlamenta na kojem bi trebalo da budu izabrani budući čelnici opštine i ostali najvažniji organi izvršne vlasti. Zbog toga je novoizabrani predsednik Skupštine opštine Ćamil Hadžalić, prekjuče opštinske odbornike pozvao kraćim obaveštenjem na četvrti nastavak konstitutivne sednice, koju je zakazao za 9. februar i sa dnevnim redom, usvojenim još 25. decembra prošle godine, u kojem su i pitanja izbora predsednika skupštine i njegovog zamenika. Vladajuću skupštinsku većinu u Prijepolju čine Sandžačka demokratska partija, Srpska napredna stranka i koalicija Zajedno za bolje Prijepolje sa ukupno 37 odborničkih mesta. Kandidat za predsednika opštine je Dragoljub Zindović, član Nikolićeve stranke, a za zamenika predsednika opštine Dobro Lazarevićiz Demokratske stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari